YEREL GÜNDEM

'Otizmli bireyler unutulmamalı!'

Otizmli Bireyler Derneği Başkanı Gülperi Kestane, otizmli bir bireyin ailesi olmanın zor olduğunu belirterek, “Bu aileler, otizmli çocuklarının geleceği konusunda büyük endişesi taşıyor. Bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini ve destek olmasını bekliyoruz” diye konuştu

Otizmli Bireyler Derneği Başkanı Gülperi Kestane, HayatPark içerisinde bulunan otizm merkezinde otizmli bireyler ve onların aileleriyle bir araya geldi. Sıcak bir ortamda geçen buluşmada dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Kestane, önümüzdeki dönemde yapmayı planladıkları projeler hakkında da ailelerle görüş alışverişinde bulunuldu. Bütün ailelerin, otizmli çocuklarının geleceği konusunda endişesi taşıdığını vurgulayan Kestane, “Otizmli bir bireyin ailesi olmanın kesinlikle çok zor olduğunun bilinmesini istiyoruz. Bu yüzden çocuklarımızın eğitimleri bizler için çok önemli. Bunun için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz ancak tabii ki de yeterli olmadığını farkındayız. Belli bir yaş grubundan sonra çocuklarımızın el becerilerinin, mesleki bilgilerinin, iş bilgilerinin belli düzeyde ve kapasitelerde de olsa gelişmesini sağlamak bizler için çok önemli. Bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini ve destek olmasını bekliyoruz” dedi.

DESTEK TEŞEKKÜRÜ
Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan’a, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz ve Konyaaltı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Gürcan’a Otizmli Bireyler Derneği’ne yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür eden Kestane, “Dernek olarak birçok sorunumuz vardı ve bunlar tek tek çözülmeye başladı. Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, çocuklarımızın ihtiyaçları konusunda çok hassastı ve yemek sorunumuzu çözdü. Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz ve Konyaaltı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Gürcan da verdikleri eğitimci desteğiyle bizlere çok rahatlattı. Onlara verdikleri destek için minnettarız. Ancak otizmli bireylerin servis yani ulaşım sorununu ne yazık ki hala çözebilmiş değiliz. Bu konuda tüm kurum, kuruluş ya da sivil toplum örgütlerinin desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.

DESTEKLERİNİ ESİRGEMESİNLER
Otizmli bireylerin aileleri de yaptıkları açıklamalarda devletin çocuklara sahip çıkmasını istedi.  İki çocuğunun da yüzde 90 engelli olduğunun altını çizen Abdürrahim Eken; bütün anne ve babaların, çocuklarının kendilerinden önce öleceği konusunda büyük bir endişe taşıdıklarını kaydetti. Otizmli bireylerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Eken, “Otizmli çocuklar,  sadece bizlere değil, bütün insanlara sınav olarak gönderilmiş bireyler. Bu konuda herkese büyük görevler düşüyor. Bunlar büyüdü ve kocaman insanlar oldu.  Bu yüzden insanların bizlere bu bireylerin ihtiyaçları konusunda ellerinden gelen desteği vermelerini istiyoruz. HayatPark içerisinde bulunan otizm merkezi, bizlerin çocukları için çok önemli bir terapi merkezi. Bu yüzden devlet büyüklerimizin bizlere kol kanat germelerini istiyoruz. Biz zaten çocuklarımızı sahip çıkıyoruz ve bu konuda büyük özverilerde bulunuyoruz. Ama hiçbir şekilde yeterli değil. Burada ki mekana çok daha güzel şeyler yapılabileceğini düşünüyoruz. Hepimizin sınavı olan otizmli çocuklarımız için lütfen desteğimizi esirgemeyelim” dedi.

YASAL DÜZENLEME YAPILMALI
Ubeytullah Gül ise otizmli bireylerin aileleri olarak sadece 3 Aralık Engelliler Günü ve 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü gibi özel günlerde hatırlanmak istemediklerini söyledi. Gül, “Bizler kalan 363 günde unutulacak insanlar olmak istemiyoruz. Bizlerin en büyük endişesi çocuklarımızın geleceği. Bizler ölürsek bu çocuklara ne olacak? Bu yüzden bizler öldükten sonra çocuklarımızın devlet güvencesi altında olmalarını istiyoruz. Bu konuda yasal düzenlemelerin bir an önce çıkarılmasını istiyoruz. Bizler bir derneğin, bir vakfın ya da bir kulübün peşinden koşmak ve bu sorunlara her yıl yaşamak istemiyoruz. Devlet yasal düzenleme yapacak ve o benim çocuğumu soracak. Bana ‘senin çocuğun nerede, niye gelmiyor?’ diye soracak. Yani devlet bu konuda bizden hesap sormalı. O yüzden biz her yıl ‘ben çocuğumu eğitim için nereye göndereceğim, nasıl göndereceğim, ne yedireceğim’ gibi sorunları yaşamak istemiyoruz. Devletin bu çocukların geleceği için yasal düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

TÜM AİLELER ZORLANIYOR

Refika Sarıkaya da çocuğunun eğitimi için yıllardır kapı kapı dolaştıklarını söyledi. Otizmli bir bireyin ailesi olmanın çok zor olduğunu kaydeden Sarıkaya, şöyle devam etti: “Bizler çocuklarımızın eğitimi için olanla yetinmeye çalışıyoruz ama bu gerçekten çok zor. Çünkü ihtiyaçlarını karşılama konusunda tüm aileler gibi çok zorlanıyoruz. Çocuklarımızın spor ve kültürel konularda verilecek kurslara ve etkinliklere de ihtiyaçları var. Çocuklarımız tamamen vasıfsız değil. Hepsinin kendine göre öne çıkan özelliği var. Bu konularda çocuklarımız eğitim alabilirler. Çocuklarımızın yaşları ilerledikçe gidebilecekleri yerlerin çok kısıtlı olması bizleri endişelendiriyor. Çünkü hiçbirimizin maddi durumu bu çocukları özel kurslara göndermeye yeterli değil. Hiçbir aile bunu kaldıracak bir bütçeye sahip değil. Bu konuda devletimizin elinden geleni yapmasını istiyoruz.”