EĞİTİM

Özer’in açıklaması öğretmenleri memnun etmedi

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, ÖMK’de yapılacak olan kısmi değişiklikleri değerlendirdi. Sönmez, yasanın tamamına karşı olduklarını, eşitsizliğe yol açtığını bu yüzden bir kısmı değil yasanın tamamen değiştirilmesi gerektiğini söyledi

ÖĞRETMENLİK Meslek Kanunu (ÖMK) hakkında katıldığı programda açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, uzman öğretmenlik unvanı için 10 yıl görev şartınının 5 yıla düşürüleceğini,  başöğretmenlik unvanı için uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartını da kaldıracaklarını söyledi. ÖMK’de yapılacak olan kısmi değişiklikleri değerlendiren Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Öğretmenlik Meslek Kanunu çıktıktan sonra okullarda öğretmenler arasında oluşan eşitsizlik, ortamı kaosa sürükledi. MEB yetkilisi, veli, vatandaş kim olursa olsun okula gittiklerinde görecekleri tek şey kaos olacak. O yüzden bu kanunun bir maddesini değiştirmek diğer maddeyi esnetmek ya da öğretmenin lehineymiş gibi göstermek doğru bir yaklaşım değil. Eğitime ve öğretmenin haklarına katkı sunmaz. Yasanın toptan çöpe atılıp, eğitim sendikalarıyla birlikte demokratik bir Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmasını savunuyoruz” dedi.

‘YASA TAMAMEN DEĞİŞTİRİLSİN’

Sönmez, “Türkiye’de çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu,  bizim istediğimiz, bizim önerdiğimiz, uluslararası öğretmen örgütlerinin ortaklaşa hazırladığı öğretmenin statüsünü belirleme ilkelerinden çok çok uzak bir yasa. Dolayısıyla biz öğretmenlik meslek yasasının tamamına karşıyız. Tamamının yeniden, demokratik bir şekilde öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının bütününün hakları gözetilerek yeniden düzenlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘EŞİT İŞE, EŞİT ÜCRET İLKESİ YOK OLDU’

Kanun ile birlikte öğretmenler arasında gerginliğin arttığını, bu yüzden meslekten soğuduklarını ifade eden Sönmez, “Kanun, aynı işi yapan, aynı derslere giren öğretmenler arasında ücret adaletsizliğini oluşturdu. ‘Eşit işe, eşit ücret’ ilkesini ortadan kaldırdı. Öğretmenler arasında dayanışma yerine rekabeti ön plana çıkarttı. Dolayısıyla bu Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Türkiye’de eğitim sistemine hiçbir katkısı olamaz. Öğretmeni ayrıştıran, öğretmenin bir bölümünü ötekileştiren, öğretmenlerin eğitim sistemine motive olmasını engelleyen, öğretmenler odasını kaosa sürükleyen bir yasa bu. Bu yasanın herhangi bir yerinin kısmen değiştirilmesinin bu yasayı olumlu hale getirmeyeceğini düşünüyoruz. Eğitim-Sen olarak bu yasaya karşı olan mücadelemizi bundan sonraki süreçte de devam ettireceğiz” dedi.

‘ULUSLARARASI ÖRNEKLERE BAKILSIN’

Sönmez, Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı olarak çağrısı olduğunu dile getirdi. Sönmez, “Bakanlığın, bu yasayı tamamen ortadan kaldırması ve onun yerine demokratik bir yasa hazırlaması gerekiyor. Bunu yapmak için de bu görüşleri savunan sendikaların görüş ve önerilerinin alınması, uluslararası alanda öğretmenin statüsü nasıl belirlenmiş ise ona göre bir kanun oluşturulması gerekiyor. Eğitim Enternasyonali bütün dünyada öğretmen sendikalarının üye olduğu, Türkiye’den de sadece Eğitim-Sen’in üye olduğu bir örgüt. Eğitim Enternasyonalinin dünya ölçeğinde hazırladığı öğretmenin statüsünü belirleme ilkeleri var. Bu ilkeler doğrultusunda hazırlanmış olması demokratik bir yasayı beraberinde getirir. Eşit işe eşit ücret ilkesi, öğretmenlerin dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun eşit haklara sahip ilkesi, öğretmenlerin okulda ne gibi sorumlulukları olduğu, derslerini özgürce nasıl işlemesi gerektiği, eğitim kurumu ile öğretmen arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiği gibi aklınıza gelebilecek öğretmen ve eğitim ile ilgili bütün konular üzerine uzun yıllardır tecrübeye dayanarak demokratik şekilde oluşturulmuş ilkelerdir. MEB’in bu ilkelerin hayata geçirilmesi için adım atması gerekirken yasada kısmi değişiklikler yapmak doğru değil” dedi. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN