Özgecan’dan Türkiye’de ilk!
Özgecan Aslan Gençlik Merkezi bir ilke daha imza atarak Instagram dizisi çekmeye başladı. Dolap isimli oyundan uyarlanan diziyi Gençlik Merkezi tiyatro ekibi yürütüyor
2015 yılından bu yana faaliyet yürüten Özgecan Aslan Gençlik Merkezi yönetimi ve gönüllüleri bir ilke daha imza attı. Gençlik Merkezi Instagram dizisi yayınlamaya başlayarak, Türkiye'nin hiçbir gençlik merkezinin gerçekleştirmediği bir şey gerçekleştirdi. Dolap isimli tiyatro oyunundan uyarlanan dizi 10'ar dakikalık yayınlanıyor. Dizi toplamda 12 bölümden oluşuyor ve bu zamana kadar 6 bölümü çekildi. Pandemiden ötürü kursların yapılmamasının kendilerine engel olmadığını söyleyen Tiyatro Öğretmeni Muhammed Özbey, çevreden olumlu tepki aldıklarını ve bu diziden sonra başka bir dizi daha çekeceklerini söyledi.
20 BİN İZLENME
Özgecan Aslan Gençlik Merkezi'nde sosyolog ve psikolog olarak görev yaptığını aynı zamanda tiyatrodan sorumlu olduğunu söyleyen Özbey, 5 yıldır merkezde görev yaptığını söyledi. Aktif olarak devam eden bir tiyatro gruplarının olduğunu aktaran Özbey, pandeminin başlamasından ötürü etkinliklerin durmasıyla, bir oyunu dizi haline getirmeye ve sosyal medya hesaplarında paylaşmaya karar verdiklerini açıkladı. Instagram üzerinden ücretsiz bir şekilde gösterimini yaptıkları dizi hakkında bilgi veren Özbey, 'Dolap adında bir diziye başladık. Ağustos ayında başladık. Şu anda 5'inci bölüm bitti. Biraz ağır ilerliyoruz. Öğrencilerimizin çoğu üniversite öğrencisi olduğu için ve üniversite aktif olmadığı için onların planlamalarına göre çekim yapıyoruz. 20-25 bin civarında izlenme alıyoruz. Amacımız dizinin online ya da diğer mecralardan devam etmesini sağlamak' dedi.
'DİZİ ÇEKELİM DEDİK'
Dizi çekmeye nasıl karar verdiklerini de anlatan Özbey, 'Aslında oturduk 'Boş durmaktansa dizi çekelim' dedik. Olay buralara kadar geldi. Entrikalı Dolap Komedyası diye bir tiyatro oyunu var. Biz onu biraz daha günümüze uyarladık. Dizi, iki tane hırsızın bir eve girdikten sonra başına gelen komik olayları anlatıyor. Her bölüme göre kadro değişiyor ama toplamda 25 kişiye yakın bir kadroyla çalışıyoruz. Biz bu oyunu daha önce tiyatro sahnesine hazırlanmak için oynadık. Pandemi olunca da proje yön değiştirdi' bilgisini verdi.
6 BÖLÜM ÇEKİLDİ
Dizinin 10'ar dakikalık bölümlerden oluştuğunu anlatan Özbey, 'Oyun 120 dakikalık. Biz toplamda 60 dakikalık bölümünü çektik ve geriye 6 bölüm kaldı. Devamında da başka bir projeye başladık. Necip Fazıl Kısakürek'in Bir Adam Yaratmak oyunu var. Onu oynamayı düşünüyoruz. Pandemiden ötürü almamız gereken tedbirler var. Kadro 25-27 kişilik ama biz bölümü çekerken en fazla 3 oyuncu arkadaş, bir kameraman bir de ışıktan sorumlu arkadaş geliyor. Toplamda 4-5 kişiyle mesafeli bir şekilde çekiyoruz. Zaten buraya girdiklerinde ateş ölçümü, dezenfektan kullanımı oluyor. Maskeyi de kamera karşısına geçtiğimizde çıkarıyoruz' dedi.
TÜRKİYE'DE TEK
Yaptıkları projenin Türkiye'de örneği olmadığını vurgulayan Özbey, aldıkları tepkilerden bahsetti. Herkesin olumlu tepkiler verdiğini aktaran Özbey, çekimde kullanılan tüm materyalleri kendi imkanlarıyla sağladıklarını anlattı. Dizi ilerledikçe Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün ekipman konusunda destek sağladığını söyleyen Özbey, 'Bu da gençleri mutlu ediyor. Bir emek verildiğinde bir şeylerin elde edilebildiğini görüyorlar. Biz de çıktığımız bu yolda yeni projelerle devam etmek istiyoruz' şeklinde konuştu.
'TANITIMDA ZORLANDIK'
Dizinin tanıtımını yaparken zorlandıklarının altını çizen Özbey, 'Sosyal medyadan herkese ulaşabildik. Ama dışarıdaki farklı insanlara ulaşamadık. Mesela videoyu sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz ama diğer etkinlikler de paylaşıldığı için altta kalabiliyor. Biz dizi ekibi olarak kendi aramızda da anlaşıp paylaşımlar yaptık. Birkaç kere keşfete düştü. Böylece 20 binin üzerinde izlenme aldık ve çok güzel yorumlar aldık' sözlerini aktardı.
GENÇLERE ÇAĞRI
Diziden sonra kendilerine çok fazla proje geldiğini anlatan Özbey, 'Birçok öğrencimiz proje getiriyor. 'Hocam bunu da çekelim mi?' diyor. Biz isteriz ki çekelim ama bizim isteğimiz yaptığımız proje ile fayda sağlayabilmek. Karşı tarafa bir şey vermek istiyoruz. Biz yine de projeleri alıp değerlendiriyoruz. Ama çok uzun metrajlı filmlere giremiyoruz. Ekipmanlarımız buna müsait değil. Ama kısa kısa hikayeleri kullanıyoruz. Özellikle sosyal projelerin olduğu kısa hikayelerde biz gençlerin bizimle iletişime geçmesini istiyoruz. Yönetmen olarak onları yazıyoruz. Kendilerini izleyebiliyorlar. Gençlerin en büyük sıkıntısı proje var ama materyal yok. Onu çekecek ekipman ve kişi yok.' diyerek oynamak isteyen herkesin diziye ekibine katılabileceğini ekledi. ÖZEL/Dilan ERAY
Yorumlar