Pahalılık yabancıları da vurdu

Hayat pahalılığı artarak devam ediyor. Fiyatlar, Türkiye genelinde bir artarsa Antalya’da bu artış adeta iki hissediliyor.

Yeryüzü cenneti olarak lanse edilen güzelim Antalya, bugünlerde hayat pahalılığı nedeniyle yaşayanlar açısından cehenneme dönmeye başladı.

Antalya’da sahile yakın yerlerde özellikle Konyaaltı ve Muratpaşa'da yaşayanlar bu pahalılığı çok fazla hissediyorlar.

20 yıl önce emeklilerin cenneti olan Konyaaltı, şimdi ise hayat pahalılığı nedeniyle cehenneme döndü. Konyaaltı sadece emekliler için değil yerleşik yabancılar için de zorlaşmaya başladı.

Kiralar almış başını gidiyor. Bir Türk vatandaşının Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde eğer geliri iyi değilse ev tutma şansı kalmadı.

Yabancılar akın akın Antalya’ya yerleşmek için geldiler. Gelişleri ile birlikte fiyatlar da uçtu. Türkiye’de yüksek enflasyon nedeniyle zaten her şeyin fiyatı katlanarak artmıştı, bir de yabancıların aşırı ilgisi artınca bu durum fiyatların artmasına neden oldu.  

Antalya’da yaşayan Türk vatandaşları hayat pahalılığı nedeniyle adeta evlerinden çıkamaz oldu. Dışarda yemek yiyebilmek birçok kişiye göre hayal haline geldi. Hele hele bir kafeye oturmak vatandaşların çoğu için hayalden öte. Konyaaltı ve Muratpaşa’daki kafelerde bir kahve içmek 60 ila 100 TL arasında değişiyor. Kahvehanede bile bir bardak çay 10 TL olmuş.

Gelelim Antalya’daki yerleşik yabacılara...

Antalya’ya ellerinde bol dövizle yerleşmeye gelen yabancılar da bugünlerde Antalya’daki hayat pahalılığından şikayet etmeye başladı. Hatta paniklemeye başladılar. Çünkü ellerindeki para onlara da yetmemeye başladı. Bazı yerleşik yabancılar mülklerini satmak için çabalıyor. Özellikle Antalya’daki yerleşik Ruslar arasında panik başlamış durumda. Rusya’da medyada bu konu son zamanlarda çok fazla dillendirilmeye başlandı.

Antalya’daki yerleşik yabancılar da artık pahalılık nedeniyle kafe ve restoranlara gidemediklerinden şikayet ediyor.

Konyaaltı’da yaşayan bir kişi olarak bu paniği son iki yıldır ben de yaşıyorum. Ben de uzun süredir kafe ve restorana gidemiyorum. Bir gidersem dahi ikincisini es geçmek durumunda kalıyorum. Birkaç yıl önce hemen her hafta ailemle bir restorana gidip yemek yiyebiliyordum ama artık bu bizim için de hayal oldu.

Birçok tanıdığım evi varsa kiraya vererek daha iç kesimlere taşınıyor. Ya da Antalya’yı terk ederek hayat pahalılığının daha az hissedildiği illere taşınıyorlar.

Turizm sektörünün durumu vahim…

Turizm sektörü personel bulamamaktan şikayet ediyor. Peki, sektör temsilcileri turizm personelinin aldığı maaşla Antalya’da nasıl yaşamasını bekliyor? Antalya’da turizm sektöründe çalışan personelin yüzde 60’tan fazlası asgari ücret alıyor. Yani 11 bin 400 TL. Bu maaşla personel Antalya gibi bir yerde nasıl yaşasın?

Hayat pahalılığı arttıkça Antalya’dan kaçışlar da artacaktır. Bundan da en fazla turizm sektörü etkilenecektir. Çalıştıracak personel bulamayacaklar. Turizm sektörünü bekleyen en büyük tehlike bana göre personel eksikliği olacaktır.

Turizm hizmet sektörüdür. Hizmeti de personel yapar. Ama bu hizmeti yapacak personel hem düşük maaş hem de artan hayat pahalılığı nedeniyle artık Antalya’ya gelmek ve çalışmak istemiyor.

Turizm sektörü bu nedenle lojman yapımına hız verdi. Çalışacak personelin hayat standardını yükseltmek istiyorlar. Ancak bunu ne kadar başarabilecekler? Büyük oteller bunu yapıyor da diğerleri yapabiliyor mu?

Antalya’da sebze ve meyve de pahalı. Sebze ve meyve Antalya’dan tüm Türkiye’ye hatta yurt dışına gidiyor. Giden sebze ve meyve gittiği yerde Antalya’dan daha ucuza satılıyor. Sebze ve meyvenin iyisi, Antalya dışına gittiği için kalanlar Antalya’da satılıyor. Antalyalılar sebze ve meyvenin hem pahalısını hem de daha kötüsünü yemek zorunda kalıyor.

Yani Antalya’da yaşam her geçen gün zorlaşıyor. Herkesin akın akın gelip yerleşmek için can attığı Antalya şehrinde artık durum tersine dönmeye başladı. Bu gidişle Antalya’da tersine göç başlayacak.

Hayat pahalılığından, önce Türkler şimdi de yerleşik yabancılar şikâyet etmeye başladı. Yani bir avuç insan dışında hiç kimse hayatından memnun değil. Bu durum nereye kadar devam edecek?

Bekleme gücü olanlar bekleyip görecek.