EKONOMİ

Paramız maddi manevi çöktü!

Ekonomik krizin etkisiyle ve yüksek enflasyondan dolayı her geçen gün alım gücü zayıflayan Türk Lirası’nın gramajı da hayat pahalılığından etkilendi. Baslı maliyetlerinin artması sonucunda 1 TL’lik ve 50 kuruşluk madeni paraların ağırlıkları düşürüldü

Güç kaybeden ve günden güne değeri düşen Türk Lirası maddi manevi kan kaybetmeye devam ediyor. Darphane ve Damga Matbaası Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, ‘tasarruf’ amacıyla madeni paraların üretiminde kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranları değiştirildi.

14 YIL SONRA GRAMAJI DEĞİŞTİ
Yapılan düzenlemeyle birlikte 14 yıl sonra madeni paraların ağırlıklarında değişiklik yapılmış oldu. 2009 yılında 8,2 gram olarak tedavüle giren 1 TL’lik madeni para 6,6 grama, 6,8 gram olarak tedavüle giren 50 kuruş değerindeki madeni para ise 5,5 grama düşürüldü. Aynı zamanda bu paraların kalınlıklarında da yaklaşım bir milimetrelik inceltme yapıldı. Öncelikli olarak 1 TL ve 50 kuruş için bu değişiklik yapıldı. Diğer madeni paralar içinse çalışmalar sürüyor.

BABACAN’DA AYNI DERTTEN YAKINDI!
Ekonomi ve Dışişleri Eski Bakanı Ali Babacan da Türk Lirası’ndaki değer kaybına dikkat çekerek, “200 TL’lik banknot ilk tedavüle çıktığında 134 dolar ediyordu, şimdi 7 dolar ediyor.Hep söylüyorum: Ülkemizin ekonomisi sadece ekonomi politikalarıyla düzelmez. Bu iş hukukla ilgili, adaletle ilgili. Adalet olmayınca para da kaçıyor” açılmalarında bulunmuştu.

2001 KRİZİYLE YÜZDE 28 DEĞER KAYBETMİŞTİ
Türkiye son kırk yılda Türk lirasındaki en yüksek değer kaybını 22 Şubat 2001’de yaşadı. Olumsuz ekonomik görünüm ve siyasi gerginliklerin başrol oynadığı 2001 Şubat krizinde ABD doları 685 bin TL’den 957 bin TL’ye çıktı. Türkiye siyasetinde ve ekonomisinden önemli değişimlerin yolunu açan bu kriz, ekonominin yüzde 6’ya yakın oranda daralmasına da neden olmuştu. Türk lirasında bir başka rekor düzeyde değer kaybı da süregelen ekonomik krizden kurtulmak için 5 Nisan 1994’te açıklanan kararların ardından yaşanmıştı. Bu kararlardan sonra Türk lirasında 6 ve 7 Nisan tarihlerinde sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 20’ye yakın oranlarda değer kaybı yaşanmıştı.

2018’DEN BERİ DÜŞÜŞTE
Son on yılda Türk lirasında en yüksek değer kayıpları ise 2018 yılında yaşandı. Olumsuz ekonomik beklentiler ve ABD ile Türkiye arasında Rahip Brunson krizi nedeniyle gerginleşen ilişkiler 2018’in başında 3,75 TL seviyelerinde olan ABD dolarını yıl içinde 7 TL seviyelerine kadar çıkardı. Türk lirası, ABD dolarına karşı günlük olarak 24 Mayıs’ta yüzde 5, 13 Ağustos’ta yüzde 9 ve 14 Ağustos’ta ise yüzde 13,6 değer kaybetti. Son on yılın bir diğer yüksek değer kaybı da 22 Mart 2021’de yaşandı. 20 Mart’ta Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasıyla tetiklenen dalgalanmayla Türk lirası bir gün içinde yüzde 8 değer kaybetmişti.