Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bir pastanede pasta tezgahında fare görüntülenmesi büyük tepki topladı. Görüntülerde farenin gıda ürünlerinin üzerinde gezdiği ve ürünleri kemirdiği anlar yer aldı. Hijyen skandalı, sosyal medyada hızla yayılarak vatandaşların tepkisine neden oldu.
Olay sonrası açıklamalarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yaşanan durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, vatandaşları ve işletmeleri hijyen konusunda daha dikkatli olmaya çağırdı.
‘UYGUNSUZLUKLAR ARTIYOR!’
Son dönemde gıda işletmelerinde artan hijyen eksikliklerine dikkat çeken Başkan Manavoğlu şu ifadelere yer verdi; “Son zamanlarda ne yazık ki birçok gıda işletmesinde, özellikle sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan çeşitli uygunsuzluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle dönercilerde son zamanlarda ciddi problemler dikkat çekiyor. Elbette denetimler yapılıyor, kontroller gerçekleştiriliyor. Gıda üretilen yerlerde çalışan personele hijyen eğitimi verilmesi zorunlu ve bu eğitimler belirli aralıklarla gerçekleştiriliyor. Ancak tüm bu çabalara rağmen, hâlâ gıda işletmelerinde ciddi uygunsuzluklara rastlanması endişe verici. Son olarak karşımıza çıkan olay, Antalya Muratpaşa’da bir pastanede yaşandı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde, gıda ürünlerinin üzerinde ve çevresinde bir farenin gezdiği görüldü. Oysa işletmeler, genel hijyen önlemlerini almakla yükümlüdür. Gıda üretimi ve satışı yapılan yerlerde, bu tür kemirgen, böcek ve benzeri hayvanlara karşı önlem alınması büyük önem taşır.”
‘ÖNLEM ALINMAK ZORUNDA!’
İşletmelerin düzenli olarak ilaçlama yaptırması ve fare kapanları gibi önlemlerle gıda güvenliğini sağlaması gerektiğini vurgulayan Manavoğlu, “Bu tür sorunların önüne geçmek için, işletmeler uygun fare kapanları yerleştirmeli ve yetkin ilaçlama firmalarıyla anlaşarak rutin ilaçlama işlemlerini gerçekleştirmelidir. Bu uygulamaların düzenli olarak kontrol edilmesi de son derece önemlidir. Fare kapanlarının doğru yerlere yerleştirilmesi gerekir. Ayrıca, bu farenin oraya nasıl girdiği de ayrı bir soru işaretidir. Muhtemelen o bölgede uzun süredir var olan bir fare söz konusu. İşletmenin kapaklarının kapalı olması, gerekli ekipmanların yerinde ve işlevsel olması büyük önem taşıyor” dedi.
‘İŞLETMELERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR!’
Gıda eğitimi, gıda bilinci ve gıda okuryazarlığının son derece kıymetli olduğuna dikkat çeken Manavoğlu, “Gıda işletmelerinden sorumlu olan kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı’dır. Bakanlık düzenli olarak denetimlerini gerçekleştirmektedir. Ancak elbette, her gün her işletmeye gidilmesi mümkün değildir. Bu noktada işletmelere büyük bir sorumluluk düşüyor. Tüketiciye sağlıklı, güvenilir ve besleyici ürünler sunmak, işletmelerin temel görevidir. Bu bağlamda, gıda mühendislerinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Söz konusu işletmede ciddi bir ihmal söz konusudur. Fare gibi bir canlının oraya bu kadar kolay erişebilmesi, gerekli önlemlerin alınmadığını göstermektedir” diye konuştu.
“HİJYEN EĞİTİMLERİNİ GIDA MÜHENDİSLERİ VERMELİ”
Gıda mühendislerinin gıda güvenliği konusundaki önemine de değinen Manavoğlu, “Gıda üreten firmalarda çalışanların hijyen eğitimi alması zorunludur. Ancak bu hijyen eğitimleri genellikle halk eğitim merkezlerinde hemşireler tarafından verilmektedir. Bu duruma yıllardır itiraz ediyoruz. Hijyen eğitiminin bir gıda mühendisi tarafından verilmesi gerektiğini birçok kez dile getirdik. Bu konuda Oda olarak gönüllü olduğumuzu ve süreci yürütebileceğimizi defalarca ifade etmemize rağmen ne yazık ki bu konuda bir ilerleme sağlanamadı. Bu durum da başlı başına önemli bir sorundur” dedi.
‘CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR’
Hijyen kurallarına uyulmamasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Manavoğlu, “Gıda işletmelerinin, gıda güvenliği kurallarına, hijyen yönetmeliklerine ve gıda güvenliği ile ilgili yönetim sistemlerinin gerekliliklerine uygun hareket etmesi şarttır. Çünkü bu tür kemirgen ya da böceklerin gıda ile temas etmesi durumunda, o ürünlerin müşteriye sunulması ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölüme kadar varabilecek hastalıklara yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük bireyler için bu durum son derece tehlikelidir” ifadelerini kullandı.