İlayda KAYA
Ekim ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin açıklamalarda bulundu. Davut Çetin açıklamasında şunları kaydetti: “2016 Ekim ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1.44 Yurtiçi TÜFE'de yüzde 0.84 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 7.16 yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 2.84 olarak gerçekleşmiştir. İklim, ihracat yetersizliği nedeniyle tarım ürünleri fiyatlarının, iç ve dış talebin yavaşlaması sonucu sanayi ve hizmet sektörü fiyatlarının baskılanması sonucunda son 10 yılın en düşük Ekim ayı enflasyonu ile karşı karşıyayız."



Çetin, ürünlerdeki yıllık fiyatların değişimi için şunları söyledi: “Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 39.46 ile çarliston biber, yüzde 38.91 ile salatalık ve yüzde 34.57 ile kazak olurken. en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 32.52 ile limon. Giyimde mevsimsel olarak beklediğimiz bir artış yaşandı. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 10.43 ile giyim ve ayakkabı grubunda görülürken bunu yüzde 2 ile ulaştırma, yüzde 1.76 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu izlemiştir. En yüksek düşüş yüzde 1.03 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşmiştir. Sebze fiyatlarında mevsimsel artışa karşılık, narenciye, nar, elma, patates, kuru soğan üretici fiyatlarında geçen yıla göre önemli düşüş görülmektedir. En yüksek yıllık artış oranı yüzde 22.61 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 9.58 ile eğitim ve yüzde 9.39 ile sağlık gruplarında gerçekleşmiştir. Yıllık enflasyonda ise en fazla artış yüzde 22.70 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 11 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 10.64 ile sağlık gruplarında görülmüştür."


Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, ise "Bu rakamlar belki rekor değil ama Türkiye geneli için 2006 yılı Ekim ayından sonraki en düşük enflasyon oldu. Bölgemizin enflasyonu ise 13 yılın ortalama değerlerinde geldi" dedi. Ekim ayında yıllık TÜFE rakamlarının ülke geneli için yüzde 7.16 ve Burdur, Antalya ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz için yüzde 7.44 olarak açıklandığını belirten Çandır şu şekilde konuştu , “Ülke geneli için açıklanan yüzde 7.16 enflasyon, 2009 yılından sonraki en düşük enflasyon olmuştur. Kentimiz ve bölgemiz açıklanan yıllık enflasyon ise 2007 ve 2009'dan sonraki en düşük üçüncü enflasyon olmuştur."


Ali Çandır, Antalya ve Batı Akdeniz enflasyonu ile ülke genelinin enflasyonu arasındaki ilişkilerin hızla alışılmış dışına çıktığını söyledi. Çandır, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Mesela çok uzun bir aradan sonra 26 bölge içerisinde en yüksek enflasyonlu ilk üç bölge içine girmeye başladık. Bu ay dördüncüyüz ama üçüncü ile aramızda çok az bir seviye farkı var. Keza uzun bir aradan sonra bizim enflasyonumuz, ülke geneli enflasyonunun üzerinde yüzde 1.44'e karşılık yüzde 1.74 olarak ilan edilmiştir. Aradaki fark yüzde 20'nin üzerindedir. Gelecek aylar için kentimiz ve bölgemiz nispi enflasyonu bakımından ciddi yüksek risk taşıyan bir gelişme ile karşı karşıya. Burada dikkat çeken konu 12 aylık ile 10 aylık iki enflasyon arasındaki yüzde 65'lik farktır. Yani biz son 10 ayda, yıllığa göre çok yüksek bir üretici enflasyonu yaşamışız. Üstelik geçtiğimiz Mart ayından beri sürekli olarak 2015 yılı enflasyonunun altında seyreden üretici enflasyonu tekrar yönünü 2015 yılı düzeyine doğru yükselmeye başlamıştır. Enerji enflasyonunun yüzde 2.35 gibi son 13 yılın en yüksek üçüncü sırasında gelmesi de bu yükselişte ciddi etki yaratmıştır. Üretici enflasyonunun her zaman ileride yaşanacak olan tüketici enflasyonunun tetikleyicisi konumunda olduğunu unutmamak gerekir."