Türkiye, son günlerde gıda konusunda ciddi tedbirleri gündeme getiren haberlerle sarsılmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde, ürünlerinde domuz eti ve türevleri çıkan işletmelerin ardından, tek tırnaklı hayvan eti kullandığı tespit edilen işletmeler de kamuoyunun gündemine oturmuştu. Son olarak, tavuk üreticisi bir firmanın paketlenmiş ürününde ölümcül Listeria monocytogenes bakterisinin tespit edilmesi endişeleri daha da artırdı.

ÖLÜMCÜL OLABİLİR
Konu ile alakalı Ekspres’e konuşan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, özellikle çiğ kanatlı etler, kırmızı et ürünleri ve fermente etlerde mikroorganizmaların doğal olarak bulunabileceğini, ancak bu durumun zararlı olmadığını ifade etti. Manavoğlu, önemli olanın hasta edici mikroorganizmaların bulunmaması olduğunu vurguladı. "Türk Gıda Kodeksi'nde yer alan mikroorganizma kriterlerine göre, çiğ et ürünlerinde Salmonella gibi patojen bakterilerin bulunmaması gerekmektedir. Bu tür bakteriler ciddi hastalıklara yol açabilir. Özellikle gebe bireylerde ciddi sağlık sorunlarına, kanlı ishale ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölümcül hastalıklara sebep olabilir," dedi.

SOĞUK ZİNCİR EN ÖNEMLİ NOKTA
Manavoğlu, bu tür et ürünlerinin taşınmasında ve depolanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli faktörün soğuk zincir olduğuna dikkat çekti. Çiğ etlerin soğuk zincirle taşınması ve depolanması gerektiğini belirten Manavoğlu, "O yüzden özellikle bu tarz ürünlerin soğuk zincirle nakliyesinin yapılması gerekiyor. Bunun yanında soğuk yerlerde muhafaza edilmesi oldukça önemli. Eti eve aldığınızda uzun süreli seyahat ettirmeden hemen buzdolabına koyulması gerekir,” ifadelerini kullandı.

BALIKLARDA TEHLİKE YÜKSEK
Havaların ısınması dolayısıyla çiğ etlerde zaruri olan soğuk zincirin özellikle pazarlarda delindiğini belirten Manavoğlu, “Bazen pazarlarda görüyoruz. Örnek veriyorum, Antalya'da hava 15-20 derece, pazarda balık satılıyor ancak balığın üzerinde ne bir buz kütlesi var ne de soğuk hava yalıtımı yapılmış. Yani balık sıcakta bekliyor. Burada da ister istemez mikrobiyal faaliyetler hızlanır. Bunun sonucunda oradaki zararlı bakteri miktarı artar. Bunlar da ciddi hastalıklara neden olur. Balıklar ve çiğ etlerde sıcaklık etkisiyle oluşan bu bakteriler, kişinin bağışıklık sisteminin direncine göre hayati tehlikeye yol açabilir. Buna çok dikkat edilmeli,” dedi.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER