TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi, 31 Mart’ta yapılacak seçim için siyasetçilerden beklentilerini sıraladı. Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan, Antalya için neler yapılabileceğini dile getirdi. Kıldan, “Son 5 yılda Antalya’da yaşadığımız orman yangınları, depremler, seller, su kaynaklarının yanlış kullanımlarından doğan kuraklık hayatımızı ve tüm canlıların hayatının çok büyük risk altında olduğunu bizlere göstermiştir.  Vakit kaybetmeden peyzaj tabanlı şehircilik modeli, tüm planlama ve tasarım aşamalarında kullanılmalı ve Antalya çok kısa süre içinde afet ve iklim dirençli kent haline getirilmelidir” dedi.

Gülsüm

‘SU TASARRUFU YAPILMALI’

Peyzaj çalışmalarına dair nelerin yapılması gerektiğini söyleyen Kıldan, “Antalya’da peyzaj tabanlı şehircilik anlayışıyla suyun etkin kullanımı ve su tasarrufu için endemik doğal ve yerli bitkiler kullanılmalı, doğru kurakçıl peyzaj uygulamaları yapılmalı, çim uygulamaları yerine çayır ve mera ile yeşil alan zeminler oluşturulmalı, kent içindeki sulak alanlar doğal yapısı ve biyoçeşitliliği bozulmadan korunmalıdır, yağmur bahçeleri vb. uygulamalarla yağmur suyu hasadı yapılmalı, su geçirimsiz yüzeyler yerine doğal geçirimli yüzeyler yaparak su kaynakları beslenmelidir” ifadelerini kullandı.

‘YEŞİL ALANLAR ARTIRILMALI’

31 Mart’ta yapılacak seçimlerde belediyelerden beklentilerini sıralayan Kıldan, “Antalya’da 7 İlçe Belediyesinde farklı metrekarelerde farklı koşullarda ruhsat aşamasında istenen peyzaj projeleri tüm belediyelerde Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği gereği ruhsata tabi tüm yapılarda metrekare sınırı olmadan peyzaj projeleri istenmeli, bu projelerin uygulanması sağlanmalı. Antalya’da bulunan 19 ilçe belediyesinin yalnızca 8’inde peyzaj mimarı çalışmaktadır.  Daha yaşanabilir Antalya için Ulaşım, Fen işleri, Yeşil Alanlar, İklim Değişikli Sıfır Atık Daire Başkanlıkları, Etüt Proje Müdürlükleri, İmar Müdürlüklerinde peyzaj mimarı istihdamının artırılması, özellikle park ve bahçe, yeşil alan daire başkanlarının peyzaj mimarı olmalı, kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarı, kişi başına en az 12 metrekareye çıkartılmalı. Afet risklerini azaltmak ve ekosistemlerin sürdürülebilir kullanımı için Antalya özelinde eylem kılavuzları hazırlanmalı ve ‘Antalya Peyzaj Master Planı’ oluşturularak açık ve yeşil alanlar sistemi oluşturulmalı. Belediye Başkanlarımızın danışmanları arasında mutlaka ‘Peyzaj Mimarı’ olmalı. Antalya’da bulunan tüm park, yeşil alan, rekreasyon alanları, meydan vb. kamusal alanların yenilikçi, sürdürülebilir malzemeler ile tasarlanmalı, insan sağlığına ve psikolojisine iyi gelen fonksiyonel kamusal yeşil alanlar arttırılmalı” dedi.

TÜM ADAYLARA BAŞARILAR

Kıldan, “Peyzaj Mimarları Odası olarak daha yeşil, daha temiz, daha yaşanabilir, iklimle uyumlu, tüm canlıların eşit yaşama haklarının olduğu daha adil çevrelerin yaratılmasında asıl sorumluluk sahibi meslek gruplarından biri olmamız sebebiyle, sürdürülebilir bir Antalya hayal ediyoruz. Bu amaçla 2024 yılı Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde bizimle aynı hayali taşıyan başkanlarla daha güzel bir Antalya inşa etmeyi diliyor, tüm adaylarımıza başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Uğur Keskin