ANTALYA Eskpres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Alacasu ve Phaselis koylarındaki çöp sorunu halen devam ediyor. Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay da Phaselis ve Alacasu’daki bu durum ile ilgili sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Günay, “Bin yıldır yaşadığımız topraklarda hala yerleşik düzene geçmeyi, planlı kentler kurmayı ve doğayı korumayı başaramadık. Göçerlikten medenileşmeye geçmek kolay değil” ifadelerine yer verdi.

dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay

SÖZLER UNUTULDU
Antik Roma dönemine ait kalıntıları barındıran Phaselis kenti ve muhteşem deniz manzarasıyla ünlü Alacasu koyu, yıllardır yerli ve yabancı turistlerin en gözde yerlerinin başında geliyor. Son zamanlarda bu bölgelere yapılan tesisler ve artan ziyaretçi sayısı, ciddi çevre sorunlarını da beraberin getirdi. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bölgedeki çöp sorununu ele almak için verdiği söze rağmen çözüme kavuşamadı. Meslek odaları ve STK’lar, Alacasu ve Phaselis koylarının korunması için daha etkin tedbirlerin alınmasını ve çöp sorununun hızla çözülmesini gerektiğini belirtirken bölgeye yapılan tesislerin ise sorunu çözmediği aksine bu bölgelerin doğal güzelliklerine zarar verdiğini ifade ediyorlar. Alacasu Koyu, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmasıyla ünlü olsa da bu güzelliklere gölge düşüren çöp yığınları, hem turistlerin hem de bölge sakinlerinin keyfini kaçırıyor. 

foto (5)-11

KURALLARA UYULMALI
Phaselis’in çevre sorunlarına karşı korunması, bölgenin geleceği açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, “Bölgeye gelen ziyaretçilerin doğal ve tarihi güzelliklere saygı göstermeleri ve kurallara uymaları, bu eşsiz bölgelerin sürdürülebilir bir şekilde korunmasına için son derecek önemlidir” ifadeleriyle ziyaretçileri doğal güzellikleri ve tarihin korunmasının yanı sıra ortak kullanım alanları içinde kurallara uymaya davet etti.

Antalya Tanıtım Vakfı(ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege

BÖLGEYE TERK EDİLEN ÇÖP VE EŞYALAR
Bölgeye gelen ziyaretçilerin ateş yakmak, mangal yapmak ve çöp atmak gibi temel kurallara uymaması özellikle belirli bölgelerde çöp yığınları oluştururken sigara izmaritleri, mangal artıkları, yakılan odun ve kömürün pisliği ise her yere dağılmış durumda.

foto (8)-1
Ayrıca, bölgeye terk edilen plastik atıklar, kırık masa ve sandalye gibi eşyalar, bölgenin doğal güzelliklerini de kirleten unsurların başında geliyor. Bu durum sadece görsel kirlilik yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda doğal yaşamı da tehdit ediyor. Bölge ki kural ihlalleri ve denetimsizlik hem çevre hem de tarihi alanların tahrip olmasına neden oluyor. Korunması öncelikli olan bu alanlara yapılan tesisler, bölgeye daha fazla ziyaretçi akınına neden olurken çevre sorunlarının da büyümesine yol açtı.

foto (4)-23

foto (1)-50

foto (2)-42

foto (7)-4

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ