ANTALYA'NIN doğal güzellikleri arasında yer alan ve geçtiğimiz aylarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından halk plajı çalışmaları nedeniyle çevreciler tarafından tepki gösterilen Phaselis Antik Kenti’nde çöp yığınları dikkat çekiyor.

foto (1)-32

Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, ziyaretçilerin bıraktığı çöp atıklarının yanı sıra yasak olmasına rağmen ormanlık alanlarda yapılan mangal keyfi de önemli bir sorun olarak göze çarpıyor. Tarihi ve doğal güzellik adeta insan eliyle yok ediliyor.

foto (2)-27

DENİZE NAZIR MANGAL KEYFİ!
Geçtiğimiz günlerde Kemer’de çıkan yangın sonucu bölgede 800 hektarlık alan yanarak yok olurken yine aynı bölgede, tatilcilerin uğrak yeri olan tarihi antik kentin çevresindeki plaj ve ormanlık alanlarda yapılan ‘mangal keyfi’ yangınlardan hiç ders alamadığımızın resmi olarak karşımıza çıkıyor. Birinci dereceden sit alanı olması nedeniyle ateş dahi yakılmasının yasak olduğu yerde ‘mangal keyfinden’ vazgeçmeyenler orman yangınları riskini de artırıyor. Bölgeye yapılacak tesisler için plajlara kadar indirilen askerlerin görüntüleri hafızalarda hala yerini korurken çevrenin korunması için hiçbir şey yapılmaması ‘bunca yapı ve hazırlık ne içindi?’ sorularını akıllara getiriyor.

foto (5)-7

ANTİK KENT ŞEHİR ÇÖPLÜĞÜNE DÖNDÜ
Günübirlik ziyaretçilerin bıraktığı plastik şişeler, poşetler, cam ve metal atıklar, antik kentte adeta bir çöplük oluşturdu. Atıkların giderek büyüyen boyutları, çevre ve ekosistemi içinde büyük bir tehlike oluşturuyor. Plastiklerin doğal çevreye yayılması, deniz canlıları ve kuşlar üzerinde olumsuz etkiler yaratırken bu kirliliğe şahit olan vatandaşlara ise ‘burası şehir çöplüğü mü?’ dedirtiyor. Atıklar ekosistemi tehdit ederken aynı zamanda yangın riskini de artırıyor. Hava sıcaklıklarının ekstrem derecelere ulaştığı bugünlerde kaderine terk edilmiş çöp yığınları ve denetimsizlik, halk sağlığını da tehdit eder düzeye ulaştı.

foto (3)-17

Ziyarete gelen ve çevre kirliliğinden rahatsız olan vatandaşlar, bölgenin korunması için daha etkin denetimlerin ve bilinçlendirme kampanyalarının gerekliliğine vurgu yaparak, “Phaselis gibi eşsiz bir antik kenti ve doğal alanları korumanın önemi büyük. Bu alanlar sadece bizler için değil, gelecek nesiller için de korunmalı. Ziyaretçilerin bıraktığı çöpler ve yapılan mangal gibi sorunlar için yetkililer daha sıkı tedbirler almalı” diyerek tepki gösterirken kirliliğin sürmesi halinde bölgeye tekrar gelmeyeceklerini de ekliyorlar.

foto (14)

Geçtiğimiz aylarda yapılan tesisler için pek çok meslek odası ve doğasever, Phaselis Antik Kenti’nin ekosistemine zarar vereceği gerekçesiyle itiraz etmiş ve inşaatın durdurulmasını talep etmişti. Tüm bu itirazlara rağmen inşaat çalışmaları tamamlandı ve Bakan Ersoy’un da katılımıyla renkli açılış görüntüleri eşliğinde tesisler hizmet vermeye başladı. Tesislerin açılmasının ardından kısa bir süre geçmesine rağmen sorunlar da baş göstermeye başladı. Tesisler bünyesinde bulunan tuvaletlerde akmayan sular nedeniyle ziyaretçiler, kötü hijyen koşulları ile karşı karşıya kalıyor. Akmayan sular, kötü bir görüntünün yanı sıra koku ve hijyen sorununu da beraberinde getiriyor.

foto (6)-7

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ