Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektördeki eksiklikleri gidermek amacıyla sunduğu yasa teklifinin, meslek odaları ve birliklerle sağlıklı bir şekilde istişare edilmediğini belirterek, “Bakanlığımız sektördeki bazı eksiklikleri görerek yasa teklifini gündeme getirmiştir fakat meslek odaları ve birliklerin istişare süreci sağlıklı olarak gelişmemiştir. Bundan dolayı bizim teklifimiz, bu konuların masaya yatırılarak ele alınmasıdır” ifadelerine yer verdi.

MEVCUT REHBERLER MAĞDUR EDİLİYOR

Başkan Yalçınkaya, mevcut yasa ile üniversitelerde turist rehberliği eğitiminin işlevsiz hale geldiğini ve yerli rehberlerin yerine yabancıların kolayca iş bulabileceği bir ortamın oluştuğunu vurgulayarak, “Mevcut yasa ile üniversitelerde turist rehberliği eğitimi işlevsiz hale gelmektedir. Mevcut yasa ile bizim kendi rehberlerimizin yerine yabancıların çok rahat bir şekilde çalışabileceği bir ortama zemin hazırlanmaktadır. Bu ülkenin yerli ve milli rehberlerinin meslekleri işlevsiz hale geliyor” dedi. Başkan Mustafa Yalçın Yalçınkaya turist rehberliği eğitimindeki çeşitli programların ve alım kriterlerinin adil olmadığını, bu durumun mevcut rehberleri mağdur ettiğini dile getirerek, “Mevcut yasa ile üniversitelerde turist rehberliği eğitimi işlevsiz hale gelmektedir. Mevcut yasa ile bizim kendi rehberlerimizin yerine yabancıların çok rahat bir şekilde çalışabileceği bir ortama zemin hazırlanmaktadır. Bu ülkenin yerli ve milli rehberlerinin meslekleri işlevsiz hale geliyor” ifadelerine yer verdi.

DİL KONUSUNA ÖNEM VERİLMELİ

Başkan Yalçınkaya, sorunun temelini görüp turist rehberliği eğitimini standartlaştırmak ve dil eğitimi konusunda hassasiyetleri göz önünde bulundurmak gerektiğini belirterek, “Bir şekilde planlanmayan turist rehberliği eğitiminde ön lisans bölümleri var. Ön lisans bölümleri sözel ya da eşit ağırlık puanıyla öğrenci alıyor. Bunun yanı sıra 4 yıllık lisans olan turist rehberliği bölümü ise dil puanı ile alıyor. Bir de bunların üstüne tezsiz yüksek lisans bölümleri yer alıyor; bu da her bölümden alınıyor. Bu konudaki yapılmayan, çözülemeyen sorunlar bir çırpıda, mevcut rehberleri mağdur edecek şekilde halledilmeye çalışılıyor” dedi. Rehberlerin, haklarını savunmak için bakanlık, milletvekilleri ve sosyal medya üzerinden demokratik yollarla mücadele ettiklerini söyleyen Başkan Yalçınkaya, “Bundan dolayı öncelikle sorunun temelini görüp turist rehberliği eğitimini tek bir standarda ve de dil eğitimi konusunda hassasiyetleri göz önüne alarak düzenlemek gerekiyor. Ondan sonra da mevcut, sahadaki rehberlerin çalışma koşullarıyla ilgili düzenleme yapılması gerekiyor. Biz bunları dile getiriyoruz. Rehberler bakanlıkla görüşerek, milletvekilleriyle görüşerek, sosyal medyada seslerini duyurarak gayet demokratik ve düzgün bir şekilde haklarını arıyorlar. Bununla da ilgili olarak vermiş olduğumuz haklı mücadele yankı bulmakta” ifadelerine yer verdi. 

Muhabir: AYSU DURSUN/ÖZEL HABER