Retro falan mı var!

Ekonomiyi yönetenler, tek haneli enflasyon için randevuyu 2026'ya verdi. Onlar, enflasyonda süreci anlattı vatandaş dinledi. Tanımlamalar neymiş tekrar edip iyice bir belleyelim. 2024 yılı dezenformasyon olarak tanımlanırken, 2025 istikrar dönemi, 2026 ise enflasyonun tek haneye düştüğü dönem olacakmış. Hayrola, retro falan mı var acaba?..

****

Ankara'nın önceliği enflasyonla mücadeleydi öyle ki, tek haneye düşürmeyi temel hedef haline getirmişti. 2024 yılında enflasyon tek haneye düşecekti olmadı hedef tutmadı. Ve de 2024 dezenformasyon olarak kabul gördü. Enflasyonda düşüş vaadi ertelendi, sözler 2026'ya verildi. Ve ekonominin patronları 2026'da enflasyon tek hane olacak' dedi. Demek ki, hayatta hep mutlak doğrular yokmuş! Peki enflasyon tek haneye düşerse ne olur? Bakınız ne olurmuş aynen yazıyorum; enflasyonun düşmesi, tüketici satın alma gücünün artmasına yol açabilir. Çünkü fiyatlar artık hızla yükselmiyor ve insanlar daha fazla mal ve hizmet satın alabiliyor demektir. İyi de enflasyonun düşmesi, fiyatların düştüğü anlamına mı geliyor? Hadi canım sende.

***

TÜİK, kağıt üzerinde hesapladığı geçim ayarında Eylül enflasyonu, yıllık bazda yüzde 61.53 olarak açıklamıştı. TÜİK'e ne kadar inanırsınız artık. Zira ENAG yıllık enflasyonu yüzde 130 küsur olarak verdi. Tamam verilere göre, TÜİK ile ENAG arasında yine uçurum var da demem şu, bazı siyasilere göre enflasyonla mücadelede başarılı sonuçlar alınıyormuş. Sahi mi, neden vatandaşın haberi yok acaba?  Hani Ankara'nın önceliği enflasyonla mücadeleydi, ne oldu? Geçiniz beyler.

***

İki çift laf da mülakat ile ilgili yapalım. Mülakatta ısrarcı olan Milli Eğitim Bakanımız, şimdi de 'mülakat zorunlu' dedi. Sayın Bakanımız, adayı kimin huzurunda mülakat yapılacağını bilmeyeceğini de sözlerine ekleyerek, 'mülakata kefilim' açıklaması yaptı. Bu arada kamu kurumları, işe alınacak personel için mülakatı ön plana çıkarmayı amaçlıyormuş. KPSS öteleniyor mu dersiniz? İyi haftalar.