HAFTADA yarım milyondan fazla turistin geldiği bugünlerde bile otellerde ve turistik işletmelerin bir kısmında mutsuzluğun hâkim olduğunu söyleyen Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Turizmciler, pandemi ertesinde yaşanan türbülanslı dönemin ardından 2022’deki olumlu havanın gazıyla çıtayı oldukça yukarıya çekti. Ancak öngörüler gerçekleşmeyince, sorunun nereden kaynaklandığı, biraz da özeleştiri yaparak sorgulanmaya başlandı. Turist geliş sayılarının yüksekliğine rağmen turizmdeki mutsuzluğun ana nedeni; Rus turistlerle ilgili beklenti ve planlamanın gerçekleşmemesinde yatıyor. Zira başta Almanya ve İngiltere olmak üzere Polonya, Hollanda, Kazakistan gibi yoğunluklu diğer pazarlar, sayısal olarak 2019 yılının üzerinde seyrediyorlar. 2019 yılına kıyasla neredeyse tek kayda değer düşüş Rusya ve Ukrayna’dan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
‘RUS TURİSTLER GELMİYOR’
Temmuz ortası itibarı ile pandemi öncesi döneminin geliş sayılarına ulaşıldığını ancak bunun bile aradan geçen 4 yılda ilave gelen otel kapasitesi ile şişen bölgeyi doldurmaya yetmediğine değinen Yavuz, “Bu yüzden bu yılı Antalya’nın geliş rekoru olan 15 milyon 280 bin turistle kapatsak bile memnuniyetsizlik söz konusu. Bu yıl ilk altı ayda Antalya’ya havayolu ile 1 milyon 310 bin Rus turist geldi, bu sayı 2019 yılında 2 milyon 112 bin idi. 800 bin daha az, yani pandemi öncesinin yüzde 38 altında. Haliyle konseptlerini Rus turistlere göre kurup, Rus pazarına doğrudan bağlı işletmeler bu kayıptan ciddi ölçüde etkilendiler. Diğer ülkelerdeki artış, Ruslardaki düşüşü kapatamıyor. Bu yüzden kimileri tıka basa doluyken gelemeyen Rusların yerine alternatif bulamayan kimilerinden ise ‘boş kaldık!’ sesleri yükseliyor” dedi.
‘RUS SAVAŞININ ETKİLERİ ŞİMDİ HİSSEDİLİYOR’
Rus turistlerin tercihlerinde Antalya’nın yıllardır ilk sırada geldiğini belirten Yavuz, pandemide geldiklerini, savaşırken geldiklerini ve bu yıl da geldiklerini ancak 2019 yılında 5,5 milyon Rus turistin geldiği Antalya’da bugünkü sayıların yetersiz olduğunu vurguladı. Yavuz, “Rus turistlerin neden gelmediği tek bir sebepten kaynaklı değil birçok sebebi var; uçuş rotasının değişmesi ile uzayan uçuş süresi, artan tatil maliyetleri, rakip ülkelerdeki cazip ürünler, yerleşik Rusların Antalya’da kiraladıkları evleri pazarlamaları ve Rusya’daki ekonomik daralma gibi sebepleri sıralayabiliriz. Her birinin bu sonuçta mutlaka farklı ağırlıklarda payı vardır. Ancak son maddeyi hafife almayalım, belki de en önemli neden bu. Savaşın ve ardından gelen yaptırımların sonuçları yavaş yavaş Rusya ekonomisine bir kabus gibi çökmeye ve halkın yaşamını zorlamaya başladı. İhracatı kısıtlanan, ithalatı para biriminin değer kaybetmesi ile gittikçe zorlaşan Rusya, savaş ertesinde ülkeyi terk eden yabancıların yarattığı kaybı kapatmakta çok zorlanıyor” ifadelerini kullandı.
EURO GÜÇLENİYOR
Rublenin değer kaybetmesinin Antalya turizmine olumsuz etki ettiğini söyleyen Yavuz, “Baktığımızda sürekli güçlenen Euro tam tersi bir etki yapıyor. 2022 yılının Şubat ayından bugüne dolar karşısında 1,12 ile en yüksek değerine ulaşan Euro, sadece ekonomik alanda değil, turizm sektöründe de planları revize ettiriyor. Dolar kuruna endekslenen diğer ülkeler de buna paralel olarak Euro karşısında kendi para birimlerinde değer kaybına uğruyor. Böylelikle Euro kullanan AB ülkelerinin vatandaşları güçlenen Euro ile AB dışında kalan tatil ülkelerinde bunun avantajlarını yaşıyorlar. Bugünlerde kur avantajından yararlanmak isteyen Avrupalı tatilcilerin gözü Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Türkiye, Brezilya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, USA, Norveç, İsveç, Tayland ve Endonezya gibi tatil ülkelerine çevrilmiş durumda” dedi. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN