Rüya Türkiye ve Rüya Kuşaklar
Öncelikle Gerontopsikoloji, yan, yaşlanmanın psikolojisiyle ilgilenen bilim dalı, aktif yaşlanma kavramı ile ilgili çalışmalar ve incelemeler yapmaktadır. Ancak Sosyal Gerontoloji tarafından da bu tür girişimler ve projeler desteklenmektedir. GeroAtlas60+ Tazelenme Üniversitesi hem yaşlanma sürecinde değişen psikolojik özellikleri hem de sosyal değişimleri dikkate alarak hazırladığımız bir projedir.
Türkiye’de ilk örnektir, ama başka ülkelerde göreli uzun süreden beri yaşlılar için üniversite olanağı mevcuttur. Biz de bunlardan esinlenerek kendi projemizi hayata geçirmek suretiyle, Gerontolojiye ülkemizde yeni bir boyut ekledik. Böylece ülkemizin yaşlanma süreçlerini ve yaşlılığı yapılandıran kurumlarına ve aktörlerine de önemli bir mesaj iletebildiğimizi düşünmekteyiz.
Nedir bu mesaj? Öncelikle yaşlılığın toplumdan geri çekilme dönemi olmadığını göstermektedir. İnsan, hayatı boyunca çeşitli tarz ve biçimlerde topluma katılabilir, toplumun aktif bir ferdi olarak hem bireysel hem de toplumsal gelişmesine katkı sağlayabilir. GeroAtlas60+ Tazelenme Üniversitesi projesini bu perspektiflerden değerlendirmek gerekir. Üniversitemize katılan yaşlılar bir taraftan fert olarak bireysel gelişme sürecinde başarıyla ilerlemeye devam etmektedirler. Diğer taraftan sayıları bu arada 9 milyonu aşan yaşlılara da örnek olarak, toplumsal bir katkının altına imza atmaktadır.
Yaşlılarımızı genç kuşaklara bir “model” olarak tasavvur ediyoruz. Gençlerin yaşlılardan çok şey öğrenebileceğini kabul ediyoruz. Bu açıdan baktığımız zaman GeroAtlas60+ Tazelenme Üniversitesi gençlere de mesaj ileten bir girişimdir. Hayatın emekli olunca sona ermediğini, her ferdin çalışma yaşamı sonrasında da hayallerini gerçekleştirmeye devam edebileceğini ifade etmektedir.
Türkiye’nin her alanda gelişmesi gerekiyor. Başta demokratikleşme, hukuk, ekonomi olmak üzere, her fert kendi hayallerini gerçekleştirme olanağına sahip olmalıdır. Ülkemizi 7’den 70’e her ferdin hayallerini gerçekleştirme imkânına sahip olduğu Rüya Türkiye yapmamız gerekiyor.
Rüya Türkiye hayalini 2000 yılında hayata geçirmeye başladık. Türkiye Gerontoloji Atlası (GeroAtlas) bizim için bunun başlangıcını teşkil ediyor. Yaşlılığı ve yaşlanmayı kendi ülkemizde ve kendi insanımız üzerinde inceleyerek, tüm yaşamı kapsayan yaşlanma olgusuna yeni bir yapı, yeni anlamlar, yeni hedefler katmaya çalışıyoruz.
Bir taraftan da yaşlılığın olumsuz yönlerini göz ardı etmemeye kararlıyız. Tozpembe bir yaşlılık görüntüsünden hareket ederek kendimizi aldatmaktan sakınıyoruz. Özellikle 80 yaş ve üzeri nüfusta yaygın olan sağlık ve bakım kavramlarıyla bağlantılı olan sorunlara genel ve yerel çözümler üretiyor, bunların örneklerini çeşitli illerimizde hayata geçiriyoruz. Aydın, Nazilli, İzmir, Ordu, Dinar ve şimdi de Antalya’da Alzheimer hastası yaşlılara ve ailelerine yönelik bakım hizmetlerini ve mobil hizmetleri hayata geçirerek, toplumumuzun gelişmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz.