GÜNDEM

Sadık Badak'tan bölünmüş yol uyarısı

AK Parti eski Antalya milletvekili Sadık Badak, 23 Haziran'da ihalesi yapılacak 150 kilometrelik Antalya-Alanya otoyol ihalesinin iptali için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na başvurdu. Badak, tüm ihtiyacı karşılayacak transit bölünmüş yol yerine 5 kat daha yüksek maliyetli ve ücretli otoyol yapılmasının, bölge halkına ve üretim maliyetlerine olumsuz yansıyacağı uyarısında bulundu

AK Parti eski Antalya milletvekili Sadık Badak, 23 Haziran'da ihalesi yapılacak 150 kilometrelik Antalya-Alanya otoyol ihalesinin iptali için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na başvurdu. Badak, tüm ihtiyacı karşılayacak transit bölünmüş yol yerine 5 kat daha yüksek maliyetli ve ücretli otoyol yapılmasının, bölge halkına ve üretim maliyetlerine olumsuz yansıyacağı uyarısında bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2023 projeleri içerisinde açıklanan, Ege Bölgesi ve Çukurova-Mersin bölgesini birleştirecek, daha önceki projelerde Karaman- Isparta- Burdur- Denizli üzerinden planlanan otoyol projesi, Mersin- Antalya- Denizli üzerine alınıyor. AK Parti'nin eski Antalya milletvekili Sadık Badak, tüm ihtiyacı karşılayacak transit bölünmüş yol yerine 5 kat daha yüksek maliyetli ve ücretli otoyol yapılmasının, bölge halkına ve üretim maliyetlerine olumsuz yansıyacağı uyarısında bulundu.


EGE VE ÇUKUROVA'YI ANTALYA ÜZERİNDEN BİRLEŞTİRECEK
Konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü'ne de yazılı başvuruda bulunan Sadık Badak, bakanlığın yeni açıklanan planlamasına göre, Çukurova-Ege endüstriyel transit TIR taşımacılığının, Mersin- Karaman- Seydişehir- Beyşehir- Isparta- Burdur- Denizli yerine Akdeniz kıyısından Mersin- Antalya- Denizli aksına alındığını söyledi.


OTOYOL YERİNE ÜÇ ŞERİTLİ BÖLÜNMÜŞ YOL ÖNERİSİ
Bu değişikliği Mersin ve özellikle Antalya bölgesindeki turfanda tarım ve turizm için büyük tehlike olarak gösteren Badak, Antalya merkez ile Alanya arasında acil karayolu ulaşım yatırım ihtiyaçları kapsamında şu önerilerde bulundu:
“Antalya (merkez)- Alanya mevcut iki şeritli bölünmüş karayoluna üçüncü şerit eklenmeli. Antalya Havalimanı- Belek turizm yolu tamamlanmalı. 23 Haziran Cuma günü Antalya-Alanya otoyol projesinin ihalesinin yapılacağı duyuruldu. Otoyol projesi yerine Antalya-Alanya yeni karayolu 3 şerit bölünmüş transit yol olarak ihale edilmeli. Kepez İlçesi- Alanya arasında raylı banliy hattı projesi hazırlanmalı."


OTOYOL DAHA MALİYETLİ
Antalya- Alanya arasında 150 kilometre karayolunun 3 şeritli ücretsiz bölünmüş transit yol yapılması gerektiğine dikkati çeken Sadık Badak, 5-6 kat yüksek maliyetli ücretli otoyol yapılmaması gerektiğini vurguladı. Antalya merkez ve doğu ilçeleri arasında günlük yaklaşık 80 bin taşıt geçişi olduğunu dile getiren Badak, bunların dörtte üçünün yerel halkın ilçeler arasında günlük mesleki, ticari, sosyal, eğitim, adli veya sağlık amaçlı ve turizmde havaalanı-otel konuk ve personel taşıması ile otobüslerin yerel tur ulaşımları olduğunu kaydetti. Badak, 150 kilometrelik otoyol için 140 metre genişlik ve 1 milyar dolar maliyet yerine, aynı uzunlukta 60 metre genişlik ve 150 milyon dolar maliyetle bölünmüş üç şeritli transit yolun daha uygun olacağını kaydetti.


'TARIM VE TURİZME ZARAR VERİR' UYARISI
Antalya ilçelerindeki yerel halkın da ücretli otoyol istemediğini aktaran Sadık Badak, şöyle dedi:
“Antalya ilçeleri arasında ücretli otoyol yol uygulaması tarımsal üretim ve turizm taşımacılığında hizmet maliyetlerini yükseltecek ve sektörün rekabet gücünü azaltacaktır. Turizm gelirleri açısından Antalya-Muğla bölgesinde kişi başı turist harcaması (gelir) halen ülke içinde diğer bölgelere göre 200 dolar daha düşüktür. Mersin'in Erdemli ilçesinden İzmir'e kadar yaklaşık 1200 kilometre Akdeniz kıyılarında endüstriyel ağır ticari navlun yoktur. Bu güzergah İstanbul-Karadeniz-Sarp üzerinden gerçekleşen Avrupa- Kafkasya- Asya taşımacılığı ile mukayese edilemez. Denizli-Antalya otoyolunun Antalya bölünmüş transit iç yolları ile Döşemealtı ilçe sınırında birleşmesi daha uygun görülmektedir. Ayrıca, Alanya ile Döşemealtı arasında 150 kilometre güzergah, fide ve sebze-meyve üretiminde en verimli tarım topraklarını barındırmaktadır. Dağ yapıları ile Akdeniz kıyısı arasında ortama 10 kilometre derinlikte (bazı noktalarda 1 kilometre) olan bu küçük toprak dilimi, otoyolların yapılmakta olduğu geniş Anadolu düzlüklerinden farklıdır ve nitelikli tarımda değeri çok yüksektir. Aksu, Serik, Manavgat, Alanya, Gazipaşa ilçelerinde küçük çiftçi aileleri 3-4 dekar seralarda turfanda tarım üretimi ile hayatlarını sürdürmektedir. Bu nedenlerle, konunun yeniden değerlendirilmek üzere 23 Haziran 2023 tarihli otoyol ihalesi iptal edilmelidir." (DHA)