ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, özellikle İngiltere ve Almanya’nın ülkemizde yetişmiş ve alanında uzmanlaşmış olan hemşireleri talep ettiğini belirten Türk Hemşireler Derneği Antalya Şube Başkanı Züleyha Ögür, “Ülkemizde atanmayı bekleyen yüz binin üzerinde hemşire var. Ülkemizin ulusal ve uluslararası istatistiklere göre atanmayı bekleyen hemşirelere ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Ögür
 
YENİ MEZUNUN İLK DURAĞI ‘DİL KURSU’
Sağlık çalışanları, sıkça maruz kaldıkları sağlıkta şiddet, düşük ücret, personel yetersizliğinden dolayı fazla mesailer gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor.
Atanmayı bekleyen yaklaşık 100 binin üzerinde hemşire olduğunu söyleyen Türk Hemşireler Derneği Antalya Şube Başkanı Züleyha Ögür, “Ülkemizde sağlık sisteminde atanmayı bekleyen ve alanında ihtiyaç duyulan 100 binin üzerinde hemşire var. Atama bekleyen hemşirelerin atanarak sahanın rahatlatılması, ülkemizdeki enflasyonist ortamda insanca yaşamayı mümkün kılan temel ödeme yapılmasının sağlanması, özlük haklarının iyileştirilmesi, sağlıkta şiddet gibi sorunların çözülmesi gerekmektedir. Bu sorunlar devam ettiği için Türkiye'deki hemşirelerin yurtdışına göç etme eğilimini artırıyor.  THD Göç Eğilimi Araştırması kapsamında 8 bin 274 hemşirenin göç eğilimi ölçüldü, yüzde 76,3’ü; 7 bin 1 kişi Türkiye’den gitmek istediğini söyledi. Yüzde 21’i yurt dışında çalışmak için dil engelini aşmak için çabalıyor, yüzde 18’i ise dil engelini aşmış yurt dışında çalışmak için gerekli diğer şartları oluşturmaya çalıştıklarını ifade ediyor. Dil Kursları talebinin çoğunluğu sağlık çalışanlarından oluşmaktadır” dedi.

0808

YETİŞMİŞ HEMŞİRELER KAYBEDİLİYOR
Ögür sözlerine, “Türkiye kişi başına düşen hemşire sayısında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) hayli gerisinde kalıyor. Ülkemizde 100 bin kişi başına 343 ebe ve hemşire düşüyor. (Ebe sayısı hemşire sayısının yaklaşık yüzde 25’dir) Bu sayılara rağmen hala meslektaşlarımız atama bekliyor. Ülkemizde AB standartlarında nitelikli hemşireler yetişiyor, Bu nedenle Avrupa Ülkeleri tarafından talep edilen ülke konumunda olduğumuzu gözlemliyoruz. Nitelikli sağlık hizmetinin üretilmesinde hemşire insan gücü önemli bir role sahiptir. Ülkemizde yetişmiş insan kaynağının kaybedilmesi, toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi süreçlerine zarar verecektir. Biz THD olarak yetişmiş hemşirelerimizi kaybetmek istemiyoruz. Atama bekleyen tüm hemşireler atansa ülkemizin ihtiyacı olan nitelikte ve güvenli hemşirelik hizmetlerine ulaşabiliriz.  OECD ortalamasını yakalayabilecek düzeyde hemşire ataması yapılması, mevcut sorunların çözüme kavuşturulması, özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda yetkililerden destek bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ