GAZİANTEP Nizip Devlet Hastanesi’nin kurşunlanmasından sonra Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, sağlıkta artan şiddet ile ilgili açıklama yaptı. İçöz, “Sağlık alanında şiddetsiz bir gün geçmiyor. Bu şiddetin önlenebileceğini biliyoruz. Bir an önce sağlık kurumlarında sağlıkçılara yönelik şiddetin önlenmesi için Sağlık Bakanlığı’nın sağlıktaki politikalara düzenleme yapması ve yeni yasaların çıkarılması gerekiyor” dedi.

şükran

‘BEYAZ REFORM İLE OLACAK İŞ DEĞİL’
Son günlerde Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddetin önüne geçmek için ‘Beyaz Reform’u yayınladığını belirten İçöz, “Artık şiddetin önüne geçmek için karakol ile entegre olacak şekilde işleneceğini ve güvenlik güçlerinin artırılacağı söyleniyor. Ama biz biliyoruz ki şiddeti bu sistemle önleyemeyiz. Hastanede elinde patlatıcı, kesici, delici alet olmadan da şiddet uygulanıyor. Bunun önüne bu sistemle geçilmesi mümkün değil. Hastanede şiddet gören kişiler ‘Beyaz Kod’ uyarısı verince zaten hastanenin güvenlik güçleriyle müdahale ediliyor ve hukuksal olarak işlemler başlatılıyor. Amaç bunu önlemek olmalı, karakol ile entegre çalışmak değil. Karakoldan önce hastanede şiddetin önlenmesinin sağlanması gerekir” ifadelerini kullandı.


‘HALK KIŞKIRTILMIŞ BİR ŞEKİLDE’
Mevcut hükümet iktidar olmadan önce hastanelerde sadece polis vardı. Sağlıkta şiddet bu derede yoğun değildi. Şimdi birçok güvenlik görevlisi var ancak şiddet engellenemiyor. Sağlıkta şiddetin artırılması tamamen politiktir. Çünkü halk kışkırtılmış bir şekilde. Her hastaneden her sağlık kuruluşundan istenilen hizmetin alınabileceğini söyleyen bir sistem var. Ancak sisteme giriş yapıldığı zaman hizmetin alınmadığı görülüyor. Örneğin; randevu almak isteyen kişi randevu bulamıyor. Aylarca bekliyor.  Bir şekilde randevu bulan kişi çok kısa sürede muayene oluyor. Ya da aynı saatte birden fazla hastaya randevu verebiliyor sistem. Dolayısıyla insanlar kalitesiz bir sistem ile karşı karşı kalıyor. En büyük etken ise her şeye para vermek zorunda kalıyorlar. O yüzden sosyal ekonomik durum da insanları psikolojik olarak çok etkiliyor. Yaşanılan ekonomik zorluklardan kişiler istedikleri ilacı bulamıyor ya da çok pahalı olduğu için alamıyor. Bazı ilaçların SGK kapsamından çıkması gibi birçok etken kişinin ruhsal yapısını etkiliyor. Bu psiko-sosyal durumun bozulması sağlıkta da normal hayatta da şiddet olaylarını artırdı. Hükümetin ekonomik sorunları çözmesi gerekiyor. Ve sağlıkta şiddet konusuna kalıcı çözümler üretmesi şart. Güvenlik güçlerinin sayısını artırmakla bu iş çözülmez” dedi. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin