Savunmasız mı kaldık?

Kredi kartlarından alınacak savunma sanayi payı ertelenmiş, yasa teklifi 2025'e bırakılmış. İyi de 750 liranın ertelenme gerekçesi neymiş? Ankara'ya göre gerekçe, savunma sanayi ile ilgili teklifin daha detaylı incelenmesi. Hani diyoruz acaba toplumsal baskı mı geri adım atılmasına neden oldu? Her ne olduysa oldu ama vatandaş da soruyor 'şimdi savunmasız mı kaldık' diye... Yok canım sadece şimdilik ertelenmiş, randevu 2025'e verilmiş. Biliyorsunuz teklif, ekonomistlerin de tepkisini çekmişti. Ne diyelim hayırlısı olsun.

***

Duyduk, öğrendik kredi kartlarından yıllık 750 TL vergi alınmasını da öngören Savunma Sanayi Destekleme Fonu teklifi düzenlemesi, şimdilik askıya alınmış. 2025 yılı bütçesi hele bir görüşülsün, bütçeden sonra üzerinde değerlendirme yapılacakmış yani detaylı inceleme. Anladığımız, kanun teklifi 2025 yılındaki komisyonda masaya yatırılacak öyle mi? Bu arada yeniden değerlendirilmesi konusunda görüş belirten ekonomistler de kredi kartlarının dar ve sabit gelirlilerin aylık geçimindeki önemine dikkat çekiyor.

***

Şimdi farklı ve can sıkıcı bir konuya gelelim. Hani şu istenmeyen sığınmacılar var ya; işte o sığınmacılar 6 ay izinsiz çalışabileceklermiş, sanki çalışmıyorlar da... Ama şimdi sığınmacıların çalışma koşulları esnetilmiş. Gençlerimiz iş bulamazken sığınmacılar yasal statüye mi kavuşturulacaklar? Hani merak ettik de kusura kalmayın.

***

Ülkemize ikamet izniyle giren sığınmacıların çalışma izni muafiyeti, 6 aya çıkarılmış. Bu şekilde memleketimize yasal olarak giren sığınmacılar, çalışma izni olmadan çalışabilecek ve ikamet edebilecekmiş. Ha bu arada önemli hizmet katkısı sağlayan yabancıların muafiyetleri de 3 yıla çıkartılabilecekmiş. Konuya daha fazla girmeyelim, çıkamayız!

***

Gelelim bizim işsiz gençlere. Hani TÜİK bile itiraf etmişti ya, genç işsizlik oranının artış kaydettiğini. Siyasilerin 'genç işsiz sayısı alarm veriyor’ gibi beylik laflar ettiğini... Ama nafile, işsiz genç sayısı istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. İstatistiki verilere göre, her dört gençten üçü işsizmiş. Aslında bunu görebilmek için istatistiki verilere de gerek yok, şöyle çevrenize hatta sokağa bakın yeterli. Biri de çıkıp bir türlü formüle edilemeyen çıkış yolunu göstermiyor. Aydınlık gelecek için umutlar bir bir yok mu oluyor? Ekonomideki daralma işsizliği mi tetikliyor. El cevap. İyi haftalarınız olsun.