UZMANLAR Temmuz aynının son yılların en sıcak yaz ayı olduğunu söylüyor. Antalya’da ise 40 derecenin altına düşmeyen sıcaklıklar birçok sağlık riskini barındırıyor. Termometrelerin yarın Antalya’da 45 dereceyi göstermesi beklenirken uzmanlar kavurucu sıcaklıklara karşı tedbirlerin alınmasını öneriyor. Özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmak zorunda olan kişilerin şemsiye ya da şapka kullanması tavsiye ediliyor. Uzmanlar, kronik rahatsızlığı olan kişilerin de 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamasını ancak dışarı çıkacaklarsa şemsiyelerini yanlarına almalarını söylüyor.

3-45

SICAKLIKLARA KARŞI ÖNEMLER!
Sıcak hava dalgasının Akdeniz’e doğru gelmesinden sonra sıcaklık alarmı verildi. Uzmanlar açık renk giysilerin giyilmesini, gerekmedikçe dışarı çıkılmamasını, sık sık duş alınmasını ve dışarıda bulunacak kişilere şapka ya da şemsiye kullanmasını öneriyor. Özellikle 65 yaş üstü kişilerin sıcaklıklardan çok kötü etkileneceği vurgusu yapılıyor. 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin öğle sıcağında dışarı çıkmamaya özen göstermesi isteniyor.

kaa

ŞEMSİYENİN İLK KULLANIM AMACI NEYDİ?
İlk şemsiye kullanımına Mezopotamya'da rastlanır. Güneşten korunmak amacıyla kullanılan ilk şemsiyelerden sonra MÖ 1200 yıllarında Antik Mısır'da koruyucu bir niteliği olduğuna inanılan şemsiye, Roma kültürüne Mısır'dan geçti. Yapımında yaprak ve papirüslerin kullanıldığı şemsiyenin kullanımı Antik Yunan kültüründe de görülür. Yağmura karşı ilk kullanımın Çin’de olduğu bilinmektedir. Kâğıttan yapılan şemsiyeler reçinelenerek su geçirmez yapılmış ve yağmurdan korunmak amacıyla kullanılmıştır. 16. yüzyıl sonlarında ise batı dünyasında yaygınlaşan şemsiye; Faslı gezgin ve yazar Janas Hanway tarafından Londra'da kullanılarak bu aksesuarın tanınmasını sağladı. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

                                                               

Editör: Uğur Keskin