Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, 8 Mart Cuma günü ‘Dünya Kadınlar Günü Konseri’ ile müzikseverlerle buluşacak. Konser, AKM Aspendos Salonu'nda saat 20.30'da gerçekleşecek. Şef Lucia Marin yönetimindeki orkestra, keman solisti Ellinor D’Melon eşliğinde sahne alacak. Programda, R. Chapi'nin ‘La Revoltosa’ eseri, E. Lalo'nun ‘İspanyol Senfonisi’ ve J. Brahms'ın ‘Senfoni No.2’ eserleri yer alacak.
RUPERTO CHAPİ HAKKINDA
Ruperto Chapi, yerel bir berberin oğlu olarak Villena'da doğdu. Müzik yeteneği küçük yaşlarda ortaya çıktı ve dokuz yaşında iken Música Nueva grubuna katıldı. Sadece 15 yaşında iken bu grubun yöneticisi oldu. Villena'daki Moors ve Hıristiyanlar Festivali'nde tercüman olarak ün kazandı ve "el xiquet de Villena" (Villena'nın çocuğu) olarak bilindi. 16 yaşında eğitimine devam etmek için memleketinde ve Madrid'de antrenmanlar yaptı. Pek çok senfonik eser, orkestra, koro, oda müziği, zarzuela ve opera besteledi. Madrid Konservatuarı'nda Emilio Arrieta'nın öğrencisi oldu. Zarzuela'larının prelüdleri İspanyol orkestra konserlerinin önemli parçaları arasında yer aldı. En ünlü eseri La revoltosa'dır. 1909'da Madrid'de hayatını kaybetti.
EDUARD LALO’NUN MÜZİK KARİYERİ
Eduard Lalo, Paris Konservatuvarı'nda eğitim gördü ve okulu ikinci ‘Roma Ödülü’ ile tamamladı. Müzik kariyerine 1872'de ünlü kemancı Sarasate'nin konçertosunu çalarak başladı ve bu performansıyla tanındı. Başarıları çeşitli sahne eserleri ve senfonilerle devam etti. Başlıca operaları arasında "Le Roi d'Ys", "Savonarola", ve "La Jacquerie" bulunmaktadır. Ayrıca oda müziği ve kilise parçaları da bestelemiştir. Özellikle keman ve ünlü virtüöz Pablo de Sarasate'den ilham aldığı orkestra için bestelenen "Symphonie Espagnole" eseri, melodik buluşlarla dikkat çekmektedir.
JOHANNES BRAHMS VE SENFONİ
Johannes Brahms, 7 Mayıs 1833'te Hamburg'da doğdu ve 3 Nisan 1897'de Viyana'da vefat etti. Brahms, Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının önde gelen Romantik dönem bestecilerindendi. Profesyonel yaşamının büyük bir kısmını Viyana'da geçirdi. Onu bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile birlikte müziğin "Üç B"sinin bir parçası olarak nitelendirilir. Bu tanım aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır. Brahms, senfoni orkestraları, oda toplulukları, piyano, org, ses ve koro için besteler yaptı. Kendi eserlerinin birçoğunun prömiyerini kendi yaparak bir virtüöz piyanist olarak da tanındı. Brahms, Clara Schumann ve Joseph Joachim gibi dönemin önde gelen sanatçılarıyla işbirliği yaptı. Eserlerinin çoğu, günümüzde modern konser repertuvarının vazgeçilmez parçaları arasında yer alır.