ANTALYA’NIN birçok önemli tatil bölgesi var. Bu bölgeler içerisinde en dikkat çekici olanlarından birisi de Serik’tir. Serik, Antalya ilk merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bir ilçedir. Antalya’nın popüler tatil merkezlerinden olan Serik, her yıl özellikle yaz ayları yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Serik, gezilecek yerler bakımından, ziyaretçilerine pek çok alternatif sunan, Antalya’nın 19 ilçesinden biri olma özelliğine sahiptir. Antalya Serik ilçesi sınırları içerisinde birçok kültürel varlık ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Tarihi, doğal güzellikleri ve turistik mekanlarıyla oldukça zengin bir bölge olduğundan her yıl yüz binlerce turistin ziyaret ettiği noktalardan biridir. İlçe antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihi kalıntıları bugüne kadar korunarak gelmiştir. Peki, siz bu buram buram tarih kokan ilçedeki antik kentleri ziyaret ettiniz mi? İşte o antik kentler…
1- Aspendos Antik Kenti
Aspendos, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Pamfilya'nın en zengin şehirlerinden birisidir. Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosudur. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro Anadolu'daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. Aspendos Antik Kenti, Türkiye'de yer alan antik kentler ve tiyatrolar arasında bin 500 kişinin oturabileceği kapasiteye sahip bir yapıda olduğu için, aynı zamanda dünyanın da en görkemli ve en önemli antik tiyatroları arasında sayılmaktadır. Aspendos, milattan önce 10. yüzyıl civarında Akalar tarafından kurulmuş bir antik kenttir. Bölgede bulunan antik tiyatro ise milattan sonra 2. yüzyılda Romalılar tarafından kurulmuş bir yapıdır. Bölgede bulunan antik kentin ve tiyatronun hala ayakta olmasının en önemli nedenleri arasında bu bölgenin ticaret yolu üstünde bulunması gösterilir. Dünyanın en önemli antik tiyatroları arasında yer alır. Bu özelliği ile her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Aspendos Antik Kenti ve tiyatrosu Anadolu topraklarının kültürel tarihi mirasları arasında yer almaktadır. Kentteki diğer yapılar arasında ise Stadion, Agora, Bazilika, Hamam, Su kemeri, Nympheum (anıtsal çeşme), akropol yer almaktadır.
2- Pedlenisso Antik Kenti
Pednelissos Antik Kenti Serik’te görülmesi gereken yerler listesinde öne çıkanlardan. Antik kentin kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmasa da bazı kalıntılar M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanıyor. Kent, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmüş. Pednelissos Antik Kenti, birçok kalıntıya ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında antik tiyatro, agora, stoa, termal banyolar, su kemerleri, kiliseler ve su sarnıçları bulunuyor. Antik tiyatro yaklaşık 15 bin kişilik bir kapasiteye sahip olup, iyi korunmuş. Ayrıca antik kentin surları ve kapıları da hala görülebilir. Pednelissos Antik Kenti, tarih ve arkeoloji meraklıları için ilgi çekici bir yer. Kent, Serik ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve özellikle yaz aylarında turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Antik kent birçok turistik tesisin de bulunduğu Belek turizm merkezine de yakın konumda yer alıyor. Bu nedenle, tatil yapmak isteyenler hem tarihi kalıntıları görebilir hem de eğlenceli bir tatil geçirebilirler.
3- Sillyon Antik Kenti
Sillyon Antik Kenti, Antalya’ya yaklaşık 40 km mesafede yer almaktadır. Antik dönemde Pamfilya’nın en önemli şehirlerinden biri olan şehirlerinden biri olan Sillyon, konum olarak Perge ile Aspendos arasında, her iki kentten de görülebilen, bir noktada yer almaktadır. Sillyon Antik Kenti antik çağın en zengin şehirlerinden biri olmuştur. M.Ö. 3. yüzyılda kendi parasını basmaya başlayan kentin ismi, paraların üzerinde, Sylviys olarak geçer. Sillyon olarak adlandırılmaya, muhtemelen Roma Dönemi’nde başlanmıştır. Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olan ve Selçuklu Dönemi’ni de yaşayan kent, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Günümüzde, büyük bir kısmı harap durumda olan kentin antik kalıntıları, tepe yamaçlarına yayılmaktadır.
Antik kentte, Helenistik Dönem mimarisini yansıtan surlarla çevrili akropolis yer almaktadır. Bununla beraber Sıllyon Antik Kenti’nde Selçuklu Dönemi’nden kalma cami, Bizans Dönemi’nden kalma kilise ve sarnıç görünür. Ayrıca 8 bin kişilik tiyatro ve yanında odeon bulunur. Tiyatronun çevresinde, büyük su sarnıçları göze çarpmaktadır.