SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe teklifine ilişkin şube binasında bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısında Şube Yönetim Kurulu adına açıklamayı SES Antalya Şube Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer yaptı. Dr. Kaan Taşer  “2024 ASHB bütçesi en genel hatlarıyla incelendiğinde, sadece aile kavramı içerisinde anlam ve önem kazanan kadınlar, korunamayan ve evrensel insani ölçütlerin çok altında yaşam ve gelişim standartlarına mecbur edilmiş çocuklar, hak ettikleri değeri ve refahı alamayan yaşlılar, özel önlemlerle desteklenmesi gerekirken ısrarla kamusal alandan uzaklaştırılan engelli bireylerin bütçenin dışında bırakıldığını görüyoruz” dedi.

WhatsApp Image 2023-11-24 at 13.14.05

‘BÜTÇE TEKLİFİNDE ÖZENSİZLİK GÖRÜLÜYOR’

Yoksulluğun arttığını belirten Dr. Taşer, “Tünelin ucunda ışık gösterilerek siyasi emeller ve menfaatlere kurban edilen mülteci, göçmen, sığınmacı bireyler ve iktidarın yanlış politikaları ile beslenen derin yoksulluk canavarının pençesinde yaşam mücadelesi veren halk bütçeden payını alamamaktadır. Maalesef tablo karamsar ve bu tablonun mimarlarının 2024 yılı bütçe teklifinde sergilediği özensizlik ve sorumsuzluk ortadadır” diye konuştu.

‘ÇALIŞANLARIN YOKSULLUĞU ARTIYOR’

AKP iktidarının uzun süredir sosyal yardımı hak olmaktan çıkardığını belirten Dr.Taşer “Yardım ve bağımlılık ile oy ilişkisi bağlamına yerleştirdiğini vurguluyoruz. Sosyal yardımlar yoksulluğu sürdürme, yoksullaştırılan emekçileri iktidara bağımlı hale getirme politikasının bir aracı olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Sosyal yardımların düzenli olarak artması ihtiyaç sahiplerinin sosyal hizmet, istihdam, eğitim, sağlık gibi en temel hizmetlere erişimini artırmayı hedefleyen etkin politikaların olmamasının sonucudur. Günümüzde yoksul kategorisindeki işsizlere ek olarak  ‘çalışan yoksullar’, yani iş bulabildikleri halde yoksulluktan kurtulamayanlar da ekleniyor. İşsiz yoksulluğunun yanına, artık oran olarak düşük gözükse de mutlak çalışan sayısının büyüklüğü düşünüldüğünde çok önemli bir kitle haline gelen çalışanların yoksulluğu eklenmektedir” dedi.

‘YARDIM TEMELLİ DEĞİL, HAK TEMELLİ OLMALI’

Bakanlık verilerine göre sosyal yardım alanların büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu söyleyen Dr. Taşer,  Sosyal yardımlar içinde önemli bir yer tutan bakım hizmetlerine ayrılan ödenekte de ağırlık kadın emeğine dayanan yaşlı, engelli ve çocuk bakımı ödenekleridir. Sadece bu durum bile uygulanan ekonomik politikalar sonucu yoksullaştırılan halka, iş olanağı yaratacak politikalar yerine bağımlılık ilişkisini güçlendiren yardım politikalarının esas alındığını göstermektedir. Oysa yardım esaslı değil hak temelli sosyal hizmetlerin sunulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin