Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun "En büyük amacımız önce hasta memnuniyeti, sonra çalışan memnuniyeti" açıklamasını eleştirdi. İçöz, yaptığı açıklamada, sağlık emekçilerinin hem sağlık hizmeti sunan hem de sağlık hizmeti alan bireyler olduğunu vurgulayarak, Bakan Memişoğlu'nun açıklamasında kullanılan dilin özel hastane patronu Fahrettin Koca döneminden kalma piyasa dili olduğunu belirtti.
SAĞLIK HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYETSİZLİK
Şükran İçöz, mevcut sağlık sisteminin vatandaşlar için yarattığı sorunlara değindi. Sanal kuyruklarda muayene sırası bekleyen, 5 dakika ile sınırlı muayene yapılan hastalar, bir yıla varan PET taramaları ve radyolojik görüntülemeler için verilen randevu süreleri, katkı payları ve ilave ücretler gibi sorunları dile getirdi. Ayrıca, birçok ilacın SUT kapsamından çıkarıldığını, uzun süre verem, çocuk felci, tetanos ve hepatit B aşılarının bulunamadığını belirtti. İçöz, "Sağlığımızı kaybettik" diyerek, halkın sağlık hizmetlerinden memnuniyetsizliğine dikkat çekti. İçöz, sağlık emekçilerinin yaşadığı zorluklara da vurgu yaptı. Düşük ücretler, yüksek kira maliyetleri, kreş imkânının olmaması, nitelikli beslenememe, mobbing, liyakatsiz yöneticilerin baskısı, uzun çalışma süreleri gibi sorunların sağlık çalışanlarını tükettiğini ifade ederek pandemi ve deprem gibi olağanüstü durumlarda sağlık emekçilerinin yaşadığı zorlukları da hatırlattı. Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2022 verilerine göre, Türkiye'de kişi başı hekime müracaat sayısının OECD ve AB ülkelerine kıyasla oldukça yüksek olduğunu belirten İçöz, yüksek hastane başvuru oranlarının halkın daha fazla hasta edildiğini gösterdiğini söyledi. Şükran İçöz, 2022 yılında 100 bin kişiye düşen ebe ve hemşire sayısının 365, hekim sayısının ise 230 olduğunu belirterek, OECD ortalamalarına göre Türkiye'nin oldukça geride olduğunu ifade etti.
YENİ SAĞLIK SİSTEMİ TALEBİ
İçöz, Sağlık Bakanı'na seslenerek, sağlık sistemindeki memnuniyetsizliğin bilimsel ve tarafsız anketlerle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Şükran İçöz, halkın ve sağlık emekçilerinin yararına olmayan mevcut sağlık sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini belirterek sağlık sisteminin inşasında sağlık emekçileri, halkın örgütlü yapıları ve siyasi partilerle birlikte çalışılması gerektiğini vurgulayarak çağrısını yineleyerek, “İş kolunda ki emek ve meslek örgütleri başta olmak üzere, halkın örgütlü yapılarından olan ve en azından TBMM’de bulunan siyasi partileri de dahil ederek birlikte sağlık sistemini tartışalım. Hep birlikte de yeni sağlık sisteminin inşası için birlikte çalışma yürütelim diye çağrımızı yineliyoruz” ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.