ÖZEL HABER

SES: İstifa edin, adalet sağlayın!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, ‘Vergide Adalet’ eyleminin 36. haftasında, Kepez'de gerçekleştirdiği basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının haklarını savunarak hükümete ve ilgili bakanlara ‘istifa’ çağrısında bulundu

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, ‘Vergide Adalet’ eyleminin 36. haftasında Kepez ilçesinde bulunan Pakize-Yahya Erkun Aile Sağlığı Merkezi önünde eylem düzenledi. Eyleme SES Antalya Şubesi üyeleri yoğun katılım gösterirken yapılan basın açıklamasında SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, hükümete ve ilgili bakanlara sert eleştirilerde bulundu.

‘EZİYET YÖNETMELİĞİNİ DAYATANLAR İSTİFA ETMELİDİR!’
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ndeki değişikliklere karşı verdikleri mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Dr. Kaan Taşer, “Eziyet yönetmeliğini dayatanlar, vergide adaleti sağlayamayanlar ve yönetemeyenler istifa etmelidir. Ayrıca, sağlık emekçilerine yönelik hak kayıpları da devam etmektedir. Hükümet sağlık çalışanlarının taleplerine duyarsız kalmaya devam ediyor” dedi.

5-7 Kasım tarihleri arasında yapılan üç günlük iş bırakma eylemlerinin büyük bir başarıyla tamamlandığını ve yurt çapında büyük bir katılımın sağlandığını ifade eden Taşer şu ifadelere yer verdi; “Aile Sağlığı Merkezlerinde gerçekleştirilen iş bırakma eylemleri, halkın geniş desteğiyle sürdürülürken Sağlık Bakanlığı'nın bu eylemleri görmezden gelerek ‘Eziyet Yönetmeliği’ni sağlık çalışanlarına dayatmaya devam etmektedir.”

GREV YAPILACAK
Biirinci basamak sağlık hizmetlerinde örgütlü meslek emek örgütlerinin temsilcileri, 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde beş günlük grev eylemi yapma kararı aldı. Dr. Kaan Taşer, eylemlerinin artarak devam edeceğini ve bu sürecin daha geniş bir toplumsal destek bulacağını belirtti.

EKONOMİK PROGRAMIN ÇÖKÜŞÜ VE VERGİ ADALETSİZLİĞİ
Hükümetin ekonomik programını eleştirerek yüksek vergilerle halktan alınan paraların büyük şirketlere aktarıldığını belirten Taşer, “Vergi muafiyetleri ve destekler adı altında büyük bir vergi adaletsizliği sürüyor. Enflasyon giderek artıyor ve halkın geçim sıkıntısı derinleşiyor. Bireysel krediler ve kredi kartı borçları hızla artıyor. Hükümet ekonomi politikaları ile halkı daha da yoksullaştırıyor” şeklinde konuştu.

YOKSULLUK VE SAĞLIK SORUNLARI
DİSK-AR tarafından hazırlanan bir rapora göre geniş tanımlı işsizlik oranının son bir yıl içinde arttığını ve bir ailenin açlık sınırının 20 bin TL'yi, yoksulluk sınırının ise 72 bin TL'yi geçtiğini açıklayan Taşer, halkın sağlığını koruma görevini üstlenen sağlık çalışanlarının, yoksulluk ve işsizlik gibi temel sorunlar karşısında çaresiz kaldıklarını belirtti.

SES'TEN SAĞLIK BAKANLIĞI'NA TALEPLER
Taşer taleplerinin yerine getirilene kadar hekimlerin eylemlerini de sürdüreceğini ifade ederken taleplerini şöyle sıraladı: Taleplerimiz, Sağlık Bakanlığı, Eziyet yönetmeliğini geri çekmelidir. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetleri önemsenmeli, hekim başına düşen sayı 2.000 aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler kadroya geçirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, performansa bağlı olmayan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Yüzde 35 vergi kesintilerinden vazgeçilip her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesintisini hayata geçirilmelidir” dedi.