Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası, 5 Şubat 2024'te TBMM Başkanlığı'na sunulan "Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" teklifine tepki gösterdi.
SES ve ATO ortak basın açıklaması yaparak yasanın geri çekilmesi; sağlık, emek ve meslek örgütlerinin taleplerini dikkate alan yeni bir düzenleme yapılması çağrısında bulundu. Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, yasanın sağlığı olumsuz etkileyeceğini belirtirken SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz ise mevcut sorunlara yeni sorunların eklenmemesi gerektiğini vurguladı.
ANAYASA'YA AYKIRI
Yapılan açıklamada, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan kanun teklifinin, sağlık emek ve meslek örgütlerine danışılmadan hazırlandığı ve hekimlerin haklarına zarar verecek düzenlemeler içerdiği ifade edildi. Kanun teklifinde hastanelerde dağıtılacak ek ödeme miktarının belirlenmesinde kullanılacak unsurların, sağlık hizmetlerinin niteliğini ölçmek için uygun olmadığına dikkat çekildi. Ayrıca, düzenleme ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hususlarda düzenleme yapılmadan tekrar kanun teklifine konulmasının Anayasa'ya aykırı olduğu belirtildi. Yapılan ortak açıklama kapsamında, “TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye devam edilen Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, ilgili Meclis komisyonuna geldiğinden beri hem Meclis’te hem de bugünkü gibi alanlarda itirazımızı dile getiriyoruz. Türk Tabipleri Birliği ve birçok sağlık emek-meslek örgütüne danışılmadan hazırlanmış bu kanun teklifi, hekimlerin/sağlık emekçilerinin haklarına ve toplumun sağlığına daha da zarar veren düzenlemeler içermektedir. Kanun teklifinde hastanelerde dağıtılacak ek ödeme miktarının belirlenmesinde esas olan unsurlar; tahakkuk, verimlilik, hasta ve çalışan memnuniyeti, hizmeti elde etme maliyeti gibi faktörler şeklinde sıralamıştır. Bu unsurları, sağlık hizmeti sunumunun niteliğini ölçmek için kullanan anlayış, Türkiye sağlık ortamını çöküşe sürükleyen anlayışın ta kendisidir. İkinci bir disiplin cezası olarak değerlendirdiğimiz, disiplin cezası sonucu hastanelerde çalışanlarda ek ödemelerde kesintilerin ve aile sağlığı merkezi çalışanlarında destek ödemelerindeki kesintilerin bu düzenlemeyle kanuna alındığı görülmektedir. Bu düzenlemeler mevcut haliyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen, yasal olmayan hususlarda düzenleme yapılmadan tekrardan kanun teklifine konulması; Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi’ni tanımama anlamına da gelmektedir” açıklamalarına yer verildi.
SORUNLARA ÖNCELİK VERİLMELİ
Öte yandan, sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili beklentilerin de karşılanmadığı ve önerilen düzenlemelerin önceliğinin sağlık çalışanlarına baskı ve sağlık alanındaki özel sermayenin çıkarlarına verildiği ifade edilerek, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili söz verdikleri ancak yapamadıkları bazı konular olduğunu ifade etmişti. Birincisi, hekimlerin emekliliğine dair ek göstergenin en düşük 6400’e çıkarılması; ikincisi, sağlık çalışanlarının sabit ücretlerinin hak kaybı olmadan emekliliğe yansıtılması; üçüncüsü, sağlık çalışanlarının taban ücretinin pratisyen hekimlerin üçte biri olması; dördüncüsü, nöbet ücretlerinin düzenlenmesi; beşincisi, uzman aile hekimlerinin taban ücretinin uzman hekimlerle aynı olması; altıncısı, aile sağlığı merkezlerinin kamu tarafından yapılarak kiradan kurtarılması. Görüldüğü üzere, belirtilen konuların hiçbirine ilgili kanun teklifinde yer verilmediği gibi, hekimlerin/sağlık emekçilerinin şiddet ve güvencesiz çalışma gibi sorunlarına da öncelik verilmemiştir. Bu kanun teklifinin önceliğinin sağlık çalışanlarına baskı ve sağlık alanındaki özel sermayenin çıkarları olduğu açıktır” açıklamalarına yer verildi.
‘MÜCADELEMİZİ BÜYÜTEREK SÜRDÜRECEĞİZ’
Son yıllarda sağlık alanında yapılan düzenlemelerin hekimlerin sorunlarını çözmeye yetersiz kaldığı ve mevcut kanun teklifinin geri çekilerek önerilen tekliflerin Meclis gündemine alınması talep edilirken, “Son yıllarda hazırladığımız sağlıkta şiddet, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, fiili hizmet süresi zammı, öğrencilerin özlük hakları düzenlemeleri, tüm ücretlerin emekliliğe yansıması, 7600 ek gösterge, emekli sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında iyileştirme yapılması gibi kanun tekliflerini ısrarla Meclis’teki partilere sunduk ancak ne yazık ki Meclis gündeme alınmadı. Hekimlerin sorunlarının çözümünün bizlerin önerdiği kanun teklifleriyle mümkün olabileceğini yeniden ifade ediyor ve şu an Meclis’teki kanun teklifinin geri çekilerek önerdiğimiz tekliflerin Meclis gündemine hızla alınmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Hekimlik değerlerine, meslektaşların haklarına ve toplum sağlığına yönelik mücadelenin devam edeceği vurgulanmasının ardından Antalya Tabip Odası ve SES Antalya Şubesi’nin ortak açıklaması sonlandı.