Türk PDR Derneği Antalya İl Temsilciliği 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Kadına yönelik şiddet, ne yazık ki dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de derin bir yara olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Derneği Antalya İl Temsilciliği olarak, bu önemli günde bu büyük toplumsal soruna dikkat çekmek ve çözüm yollarını bir kez daha hatırlatmak amacıyla sesleniyoruz. Unutulmamalıdır ki kadına yönelik şiddetle mücadele yalnızca bir günün değil, her anın meselesidir. Bu sorun, bireysel olmanın ötesinde toplumun ruh sağlığını etkileyen ciddi bir insan hakları ihlalidir” ifadeleri kullanıldı.
‘ŞİDDETİN ETKİSİ BİREYLE SINIRLI DEĞİL’
Şiddetin oluşturduğu etkinin sadece mağdur bireyle sınırlı olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Kadına yönelik şiddet; fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik boyutlarda karşımıza çıkar. Şiddet, aynı zamanda yaşam hakkı, eğitim hakkı ve sağlık hakkı gibi temel insan haklarını ihlal etmektedir. Dolayısıyla bu mücadelede hukuki ve sosyal önlemlerin yanı sıra psikolojik destek ve önleyici çalışmalar kritik bir role sahiptir. Ne yazık ki şiddetin etkisi, yalnızca şiddet gören bireyle sınırlı kalmamaktadır. Kadının maruz kaldığı şiddet, aileyi, toplumu ve özellikle çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimini etkileyerek toplumsal bir döngü haline gelmektedir. Şiddete maruz kalan kadınlarda sıkça görülen psikolojik etkiler arasında travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), anksiyete, depresyon, özgüven kaybı ve kendine zarar verme düşünceleri yer almaktadır. Ayrıca, çocukluk döneminde şiddete tanıklık eden bireylerin yetişkinlikte şiddet uygulama ya da maruz kalma olasılıklarının arttığı gözlemlenmektedir. Bu durum, bahsettiğimiz şiddet döngüsünün devam etmesinde temel bir faktör olarak öne çıkmaktadır” denildi.
‘ŞİDDETE KARŞI FARKINDALIK ARTIRILMALI’
Toplumda şiddeti ve şiddetin etkilerini azaltmak için uygulanabilecek çözüm önerilerinin yer aldığı açıklama, “Kadınların bu mücadelede yalnız olmadıklarını hissetmelerini sağlamak, onlara psikolojik destek sunmak ve önleme çalışmaları yürütmek, atılacak en güçlü adımlardandır. Ancak asıl hedef, şiddetin hiç yaşanmaması için gerekli çalışmaların yürütülmesidir. Şiddete maruz kalan bireylerin psikolojik danışmanlık hizmetlerine erişimi sağlanmalı, şiddet döngüsünün kırılması adına toplumsal farkındalık artırılmalıdır. Kadınların çaresiz hissetmelerini önlemek amacıyla sosyal destek sistemleri oluşturulmalı, kriz anlarında ulaşılabilir psikolojik destek mekanizmaları yaygınlaştırılmalı, şiddeti uygulayan bireylerin öfkelerini sağlıklı bir şekilde ifade etmeleri ve empati geliştirmeleri için bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Türk PDR Derneği olarak, 81 il temsilciliğimiz ve 25.000 asli ve fahri üyemiz ile toplum ruh sağlığını önceleyen kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarını sürdürmekteyiz. Bilinçlenme ve bilinçlendirme faaliyetlerimizle, şiddetsiz bir gelecek için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Unutmayın, sessiz kalmak şiddeti onaylamaktır. Şiddetsiz bir gelecek için birlikte mücadele etmeye sizleri de davet ediyoruz” ifadeleriyle sona erdi.