GÜNDEM

Şiddete karşı bir aradalar

Antalya’da yeniden çalışmalara başlayan Mor Dayanışma Derneği, şiddet türleri ve öz savunma atölyesi ile bir araya geldi. ‘Yalnız değilsin, Mor Dayanışma var’ sloganı ile 25 Kasım’a doğru yaklaşırken kadınların sesi yükselmeye devam ediyor

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin arttığını, kadın hakları konusunda da her geçen gün geriye gidildiğini belirten Mor Dayanışma Derneği üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesi bir araya geldi. Dernek üyelerinden Ezgi Özer, Antalya’da şiddet maruz kalmış kadınların yalnız olmadıklarını ve dayanışma içinde olduklarını belirterek “Kız kardeşlerimiz için bir araya geldik” dedi.

ŞİDDETE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE
Mor Dayanışma Derneği, kadına yönelik şiddete karşı duyarlılığı artırmak, mağdurlara yardım eli uzatmak ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Türkiye'de kadına yönelik şiddetin her geçen gün giderek arttığını ve kadın hakları konusunda da gerileme yaşandığını belirten Mor Dayanışma Derneği üyelerinden Ezgi Özer, “Kadınlar her gün farklı şiddet türlerine maruz kalıyor ve kamusal alanlardan her geçen gün uzaklaştırılıyor. Mor Dayanışma olarak, kadınlar arasındaki dayanışmayı güçlendirmek ve kadın hakları konusunda bilinçlendirmek adına farklı alanlarda çalışmalar yürüterek, kadınlara karşı uygulanan baskıcı politikalara karşı mücadele ediyoruz. Bu çerçevede kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadın haklarına dikkat çekmek amacıyla farklı atölye çalışmaları, eğitimler ve etkinlikler düzenleyerek, kadınların yanında oluyoruz. Bu kapsamda bilinç yükseltme çalışmaları, film gösterimleri, öncü kadın atölyeleri, özgüven ve yaratıcı drama çalışmaları, öz savunma atölyeleri, paylaş, gülümse, gülümset takas etkinlikleri,  doğa yürüyüşleri, şiddete karşı fiziksel ve psikolojik destek etkinlikleri, sağlık, sosyoloji, psikoloji panelleri, söyleşileri, kadın koroları, kültür sanat atölyeleri, masal atölyeleri, kitap tartışmaları, yaz kampları gibi birçok farklı alanda kadınlarla beraber faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Yürütülen çalışmalar, kadınların bir araya gelerek dayanışma içinde olmalarını sağladığı gibi toplumda bilinç oluşturmayı ve kadın haklarına karşı mücadeleyi katkı veriyor” dedi.

BEKLEYEN DEĞİL MAHALLEYE GİDEN DERNEK
Antakyalı kadınlar tarafından 2013 yılında kurulan ve kısa sürede tüm birçok ilde örgütlenerek binlerce kadına ulaştıklarını belirten Özer, “Derneğin çalışmaları, 2013 yılındaki kürtaj eylemlilikleri ve Gezi direnişinde isyan bayrağını yükselten Antakyalı kadınlar tarafından başlatıldı ve 1 yıl sonra da dernek kuruldu. Antakya’daki çalışmaların yankısının yarattığı etkileşimle Adana’daki kadınlarda çalışmalarla bağ kurdu. Mor Dayanışma, Güney’deki kadınların sözü ve sesi oldu. Derneğimiz, kadınların dernek merkezine gelmesini bekleyen değil, mahallelere giden bir dernek olarak çalışmalara başladı. Antakya ve Adana’da yakılan isyan ateşi etkisini hızla ülke çapına yaydı. İstanbul, Antakya, Mersin, İzmir, Adana, Kocaeli, Sakarya, Antalya, Yalova, Tunceli, Diyarbakır’da örgütlendik. Bursa, Ankara, Çanakkale, Muğla, Gaziantep, Şırnak, Edirne, Samsun, Denizli, Van ve birçok farklı şehirde kadın dayanışmasını büyütmek isteyen ve mücadeleye gönül vermiş kız kardeşlerimizle buluşup özgürlük arayışımızı güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Dernek üyeleri ayrıca 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirilecek olan yürüyüş etkinliğine katılım çağrısında bulunarak, kadına yönelik şiddetin sona ermesi için birlikte hareket etme çağrısında bulundu.