Muğla'nın Bodrum ilçesinde hastanın saldırısına uğrayan aile hekiminin kalbinin durması ve yeniden çalıştırılmasının ardından tepkiler dinmiyor. Federasyon, önleyici tedbirlerin acilen alınması çağrısında bulunarak meslektaşlarının yanında olduğunu belirtti.


EKONOMİK KOŞULLAR EMEKLİLİĞİNE ENGEL OLDU
“Aile hekimleri olarak, zor çalışma şartları, uygunsuz hukuksuz kışkırtılmış hasta talepleri ve bitmek bilmeyen angaryalar ile mücadele ederken şiddet olaylarının yaşanmasını kabul etmiyoruz” açıklamalarında bulunan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu yaptığı açıklamada sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına tepki gösterdi. Federasyon’un açıklamasında devamında, “Bilinen kardiyak rahatsızlıkları olan ve ileri yaşına rağmen çalışmaya devam eden meslektaşımız, hasta ve hasta yakınlarıyla yaşadığı tartışma sonucunda fenalaşmış, kalp pili olmasına rağmen yaşadığı stres nedeniyle iki kez kalp durması geçirmiş ve acil müdahale gerektiren bir durumla karşı karşıya kalmıştır. Şu an hala yoğun bakımda tedavi altında yaşam mücadelesi vermektedir. Dr. Tezvar, emekliliği hak etmesine rağmen, emeklilik maaşlarının yetersizliği ve yaşam koşullarının ağırlığı nedeniyle çalışmak zorunda kalmıştır. Devletimizin sunduğu emeklilik şartlarının ve maaşlarının yetersizliği, birçok sağlık çalışanını, dinlenmeleri gereken dönemde bile çalışmaya zorlamaktadır. Bu durum, sağlık çalışanlarının hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını olumsuz etkilemektedir” ifadelerine yer verildi.

Doktor Kalbi Duran

BAKANLIKLARA ÇAĞRI DA BULUNDU
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını ve bu durumun meslektaşlarımız üzerinde büyük bir psikolojik baskı oluşturduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Zor çalışma şartları, uygunsuz ve hukuksuz taleplerle mücadele eden aile hekimleri ve sağlık çalışanları, her gün idarenin ve yüzlerce hastanın taleplerine yanıt vermeye çalışırken aynı zamanda şiddet riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği ve kalitesi açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Sağlıkta şiddet, sadece bireysel bir sorun değil, toplumsal bir sorundur. Mevcut hukuki düzenlemelerin caydırıcılığı yetersiz kalmakta, şiddet olaylarının önlenmesi için daha etkili önlemlerin alınması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na, sağlık çalışanlarının can güvenliğini ve insani çalışma koşullarını sağlamak için acil adımlar atmaları çağrısında bulunuyoruz. Aile sağlığı merkezlerinin ve çalışanlarının iş güvenliği sağlanmalı, şiddete karşı caydırıcı önlemler artırılmalıdır. Aile sağlığı merkezlerinde yalnızlığımıza terk edildik; tükeniyoruz, tükendik” denildi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
“Sağlıkta şiddete hayır diyoruz ve bu sorunun çözümü için tüm sağlık STK'larını ve çalışanlarını ortak hareket etmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamanın devamında, “Sayın Bakanımızın iletişime açık tavrını takdirle karşılıyor ve sorunlarımız ile ilgili konuşabilmek için açık çağrıda bulunuyoruz. Sağlıkta şiddet ile ilgili somut adımlar atılmasını bekliyoruz. Muğla'daki meslektaşlarımızın ve il derneğimizin yanındayız. Dr. Mustafa Hürkal Tezvar’a acil şifalar diliyor ve bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz. Sağlıkta şiddetin son bulması için hep birlikte mücadele edeceğiz” denildi.

Kaynak: GAZİ KARATAŞ/HABER