Geçtiğimiz yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru ücreti, her oturum için 115 TL olarak belirlenmiş ve 3 oturum için toplamda 345 TL tutarında olmuştu. 2024 yılında yapılacak zamlar ile birlikte bu ücretin 800 TL'yi aşması tepkilere yol açtı. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Eğim-Sen Antalya Şube Başkanı, “Velilerin örgütlenmesi gerekiyor” ifadelerine yer verirken Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı ise “Gençlerimiz için bu artışlardan vazgeçilmeli ya da ücret alınmamalıdır” dedi.
VELİLER ÇOCUKLARI İÇİN ÖRGÜTLENMELİ
Eğitim sisteminin baştan yanlış olduğunu vurgulayan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, "Normalde zaten bu sınava dayalı sistem, bilimsel bir eğitim sistemi değil zaten. Bugün çocuklar ezbere yönelik bir eğitim görüyor. Ezberliyor soruyu, o sorunun ne işe yaradığını bilmeden. Ezbere dayalı bir eğitim olduğu için sınavın zaten kendisi yanlış. Para almaları ise başlı başına yanlış" ifadelerine yer verdi. Sistemin değişmesi gerektiğinin altını çizen Eğitim-Sen Başkanı Öztürk, "Bu sistemi değiştirmek uzun vadeli bir durum. Milli Eğitim'de temelden bir değişim yaratılmalı. Daha çok bilimsel ve laik bir eğitim sistemi oluşturulması gerekiyor. Bunun yerine tam tersi gerici, ırkçı, dinci bir eğitim sistemi yaratılıyor" dedi. Üniversite sınavına giriş ücretlerinin kaldırılması gerektiğini dile getiren Başkan Öztürk, "Sınav sisteminin kendisi yanlış. Zaten ÖSYM'nin birçok geliri var, birçok para kazanıyor, bir de burada para kazanıyor. Bize göre sınav ücreti alınmamalı. ÖSYM bütün sınavlardaki ücretleri kaldırmalı. Bu fiyat artışından sonra ücreti veremeyen bir sürü öğrenci çıkabilir ama bunu çözmenin tek bir yolu radikal bir çözüm olarak sınav ücretlerini kaldırmak olur. Bunun için de velilerin dilekçe vermeleri gerekiyor. Velilerin kendi içlerinde, çocukları için örgütlenmeleri gerekiyor. Sendikalarla birlikte, çocuklarının haklarını arayacak işler yapmaları gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
GENÇLERİN ÖNÜ AÇILMALI
Eğitimin ticari amaçlara yöneldiğini dile getiren Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, "Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM Daire Başkanlığı ne yazık ki eğitime ticari amaçla bakmaktadır. Bugün asgari ücrete yüzde 49 bir artış, devlet emeklilerine Bağkur, SSK emeklisine yine yüzde 49 oranında maaş artışı yapıldı. Ama baktığımız zaman devletin kendi aldığı vergiler, bu şekilde üniversite öğrencilerimizin gireceği sınavın ücretlerinde fahiş artışlar görülmektedir. Örnek olarak geçen sene Milli Savunma Üniversitesi'nin başvuru ücreti 130 lira iken bugün 295 lira. Bu artışın yüzde 100'ü geçtiğini görüyoruz" dedi. Geçtiğimiz yıllardaki ücretler ile kıyaslama yapan Başkan Sadık Acar, "Geçen yıllarda üniversite sınavı başvuru TYT 115, AYT 115, yabancı dil 115 olarak toplam 345 lira olarak belirlenmişti. Günümüz kamuoyunda, basına yansıyan kadarıyla güncel sınav ücretinin 800 lirayı aşacağı dile getirilmekte. Yaklaşık yüzde 150 yakın bir zam oranıyla artış bekleniyor. Bu durum demek oluyor ki öğrencilerimizin sınava girmesi engellenmekte" ifadelerine yer verdi. Ön görülen ücretin yüksek bir rakam olduğunu dile getiren Eğitim-İş Başkanı Acar, "Asgari ücretle çalışan bir aile, bu parayı yatırmakta çok zorlanacaktır. Bugün 800 lira gibi bir rakam asgari ücretle çalışan ya da emekli için iyi bir paradır. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'na, bu sınavı yapacak olan ÖSYM'ye diyoruz ki dar gelirli çocukları da düşünerek bu oranları düşürmesini talep ediyoruz. Sınav yaparak kar yapmaması gerekir ama maalesef sınavlar da kar amaçlı görülmektedir" dedi. Sınav ücretlerinin ya cüzi miktarda olması ya da alınmaması gerektiğini dile getiren Başkan Sadık Acar, "Sınavlar ya iyi bir okula ya da iyi bir işe girilmesi için yapılıyor. Gençlerimiz ilerde kendilerine iyi bir mesleğe sahip olabilmeleri için mutlaka sınavlara girmek zorundalar. Gençlerimizin önünü açmak için bu rakamların gelire artış yapılan yüzde 49 zammını geçmemesi gerekmektedir. Gençlerimiz için bu artışlardan vazgeçilmeli ya da ücret alınmamalıdır" açıklamalarına yer verdi.