KÜLTÜR - SANAT

Sinemanın doğuşu

‘Dünya Sinema Günü’ 10 Haziran ve 14 Kasım’da her yıl iki farklı günde sinemasever tarafından kutlanıyor. Peki, ilk filmi hiç merak ettiniz mi? İşte detaylar…

Dünya Sinema Günü’ iki farklı tarihte 14 Kasım ve bugün yani 10 Haziran’da kutlanıyor. Türkiye’de ise 1993’ten beri 10 Haziran ‘Dünya Sinema Günü’ kabul ediliyor. Şeritlere dizilen kadrajların sinema makinesi yardımı ile hareketli hale gelmesi sayesinde elde edilen büyülü görüntülerden oluşan sinema, 7’nci sanat dalı olarak kabul ediliyor.

SİNEMA NEDİR?
Sinema, görüntülerin veya çizilmiş desenlerin ışıkla bir perdeye düşürülerek hareketli görüntüler elde edilmesi temeline dayanan sanat dalıdır. Resimlerin hareketini; düzenli aralıklarla, karanlık bir yerde, özel bir makine aracılığıyla perde üzerinde yansıtarak yeniden oluşturma işidir. Perdeye yansıtma işleminin yapıldığı salon da sinema adını almaktadır.

SİNEMANIN TARİHÇESİ
Lumiere Kardeşler kendi buluşlarıyla deneme niteliği taşıyan kısacık filmler çekerek yaşamımızda yer edecek olan bu sanatı dünyayla tanıştırdılar. 1895 yılında Lumiere Kardeşler’in çektiği ilk film ve aynı zamanda tarihte kayıtlı ilk film bir trenin gara girişi idi. Bu kısa film dönemin kahvehanelerinden birinde ilk kez izleyici ile buluştuğunda, orada bulunan herkes trenin üzerlerine geldiğini zannederek kaçışırlar.

Türkiye’de ise, Fuat Uzkınay’ın Ayestefanos anıtının 14 Kasım 1914′ te yıkılmasına ilişkin filmi ‘ilk Türk filmi’, Fuat Uzkınay da ‘ilk Türk sinemacı’ olarak kabul edilmektedir. HABER/ÇİĞDEM KORKAN