SAĞLIK

Sosyal Hizmet Uzmanlarının önemi nedir?

SHUDER Antalya Şube Başkanı Belma Özoran, Sosyal Hizmet Uzmanlarının Türkiye’de yeterli derecede önemsenmediğini söyledi. Özoran, depremden sonra uzman alımlarının arttırılması gerektiğini söyledi

SOSYAL Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Antalya Şube Başkanı Belma Özoran, Sosyal Hizmet Uzmanlarının sosyal devlet için önemini anlattı. Özoran, “Pandemi ve yaşanan deprem felaketinden sonra ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik sorunlar, yoksulluğun derinleşerek gelir dağılımındaki adaletsizlik ve eşitsizliğin yanında bireylerin ve toplulukların yaşadığı psikososyal sorunların da artmasına neden oldu. Bu yüzden toplum işleyişinin düzenlenmesi için Sosyal Hizmet Uzmanlarına ihtiyaç var” dedi.

SOSYAL YARDIM NEDİR?

Belma Özoran, sosyal yardımın önemine de değindi. Özoran, “Sosyal yardımlar, sosyal devletin muhtaç ve yoksul durumda olan bireyleri koruyucu yöndeki sosyal sorumluluğunun bir gereği olarak mevcudiyetini devam ettiren ve bu bağlamda yoksullukla mücadele eden uygulamalar” dedi. Özoran, Türkiye’de sosyal yardım uygulamalarının ağırlıklı olarak merkezi hükümet ve yerel yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından yerine getirildiğini söyledi. Özoran “Merkezi sosyal yardımların bir bölümü nesnel muhtaçlık ölçütleri doğrultusunda yürütülen 2022 Sayılı 65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında Kanun ile verilen maaşlar, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün muhtaç aylığı ve imaret hizmetleri ile Milli Eğitim Bakanlığından verilen burslar bu duruma örnek gösterilebilir” diye ekledi.

‘LİYAKATSİZLİK BÜYÜK SORUN’

Belma Özoran, “Sosyal yardımların amacı, ekonomik ve sosyal adaleti sağlamak olmalıdır. Ancak son yıllarda uygulanan popülist uygulamalar, liyakate dayalı olmayan kadrolaşma ve istihdam politikaları sosyal yardım sisteminin sorunlarını iyice artırmış, sorunları büyüttü” dedi.

‘İHTİYAÇ SAHİBİ TESPİTİNDE SİYASAL BAKIŞ VAR’

Sosyal yardım ve sosyal inceleme raporunun önemi yeterli derecede bilinmediğini belirten Özoran, “Liyakatsiz alımlar olduğu için işini düzgün yapan uzmanlar alınmıyor. Bu yüzden kimin ihtiyaç sahibi olduğu doğru şekilde tespit edilemiyor. Muhtaçlık tespiti nesnel bir biçimde tanımlanmadığı için sosyal yardımlarda siyasal bakışın etkisi de görülmektedir. Nitekim muhtaçlık tespiti nesnel bir biçimde yapılmadığı zaman yardımları gerçekleştiren kurum ve kuruluşlardaki siyasiler ve bürokratlar; kimlere yardım edileceği, yardımın biçimi, yardım sürecinde hangi kriterlerin yer alacağı gibi birçok konuda etkili olmaktadır” ifadelerini kullandı.  Özoran, yoksullukla tek mücadele yöntemi sosyal yardımların olmadığını, yoksullukla mücadele ancak etkili ve çok yönlü sosyal politikaların hayat geçirilmesiyle birlikte ilerleme elde edilebileceğini belirtti. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN