Netflix’te yayınlanan Güney Kore yapımı Squid Game, 17 Eylül 2021’de gösterime girdiğinde büyük bir ilgiyle karşılanmıştı. Dizinin ikinci sezonu ise 3 yıl aradan sonra 26 Aralık 2024’te izleyicilerle buluştu ve yine dünya çapında konuşulmaya başlandı. Son dönemde, sosyal medyada Squid Game’in gerçek bir hikayeye dayandığına dair bazı görseller ve hikayeler paylaşıldı. Özellikle 1976-1987 yılları arasında faaliyet gösteren ‘Brothers Home’ adlı ıslahevlerinden alınan görseller dikkat çekti. Sosyal medyada, 'Squid Game gerçekmiş 1986 yılında kimliği belirsiz bir sürü insanı kaçırıp buraya kilitlemişler' şeklinde notlar bulunan görseller paylaşıldı. Bu görsellerde, Squid Game’e benzeyen merdiven ve oda sistemlerinin bulunduğu iddia ediliyordu. Ancak yapılan araştırmalar, bu görsellerin çoğunun yapay zeka tarafından oluşturulduğunu ortaya çıkardı.
GERÇEK HAYATTAN İZLER TAŞIYOR
Squid Game’in senaryosu doğrudan gerçek bir olaydan uyarlanmış olmasa da, yapımda gerçek hayattan bazı izler bulunuyor. Dizinin yaratıcısı Hwang Dong-hyuk, sosyal medyada dolaşan 'Brothers Home 1986' olayından esinlendiğini açıkça belirtmemiş olsa da, ana karakter Gi-hun’un arka plan hikayesinin bazı gerçek olaylardan esinlendiğini kabul etti. Gi-hun, 16 yıl süren bir çalışmanın ardından, Dragon Motors şirketi çalışanlarının maaşlarını ödeyememesi nedeniyle işten çıkarıldı. Bu olay sonrası kumar bağımlısı haline gelen Gi-hun, yeni bir iş bulamayıp, at yarışı bahislerine yöneldi. Tefecilere olan büyük borcu, onu umutsuz bir şekilde oyunlara katılmaya itti. Dizinin senarist ve yönetmeni Hwang Dong-hyuk, 2009 yılında Güney Koreli otomobil üreticisi Ssangyong’un yüzde 40'lık iş gücünü, yani 2.600 çalışanını işten çıkarmasının, senaryoya ilham veren önemli olaylardan biri olduğunu belirtti. Ssangyong’un işten çıkarmaları sonrası yaşanan 77 gün süren işgal ve isyancılarla polis arasındaki çatışmalar, Squid Game’in hikayesinde yansıyan toplumsal gerilimlere benzer bir ortam oluşturdu.
BROTHER’S HOME OLAYI NEDİR?
New York Times’ın haberine göre, Güney Kore hükümeti 1976-1987 yılları arasında 'Brothers Home' adı verilen bir uygulama ile yaklaşık 38 bin kişiyi ıslahevlerinde topladı. Ülke genelinde 36 adet bulunan bu ıslahevlerinde, devlet destekli tesislerde barındırılan kişiler rehabilite edilmeye çalışılıyordu. Ancak bu tesisler, sömürü, kötü muamele ve istismar iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı. 'Brothers Home' uygulaması sırasında, en az 657 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ayrıca, hükümetin 1986 Asya Oyunları ve 1988 Seul Olimpiyatları'na hazırlık döneminde 'sokakları haydutlardan temizleme' amacı güttüğü ifade ediliyor.