KOVADA Gölü Milli Parkı’nda basın açıklaması yapan Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Derya Ünver, “Türkiye’de bulunan 300’e yakın irili ufaklı doğal gölün yüzde 60’ı kurudu. Bölgemizde bulunan irili ufaklı 16 gölün su seviyesinin de aynı nedenle düştüğünü yaşayarak görüyoruz” dedi. Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Başkan Ünver “Dünya çapında her yıl 400 milyondan fazla plastik üretiliyor ve bunların yarısı yalnızca bir kez kullanılmak üzere tasarlanıyor. Plastiklerin geri dönüştürüldüğüne dair yaygın bir inanç olmasına rağmen üretilen plastiğin yüzde 10’dan daha azı geri dönüştürülebiliyor. Tüm dünyada 1950 ile 2015 yılları arası insanlık yaklaşık 8.3 milyar ton plastik üretmiş; bunların 6.3 milyar tonu yani yüzde 76’sı plastik atığa dönüşmüştür ve bunların sadece yüzde 9’u geri dönüştürülebilmiştir. Türkiye’nin Avrupa’dan en çok atık ithal eden ülke olduğu da düşünüldüğünde, geri dönüştürülemeyen plastiklerin yarattığı kirlilik sorgulanır hale gelmektedir. Plastik katı atıkların azaltılması için tek kullanımlık ürünler yerine tekrar kullanılabilir ürünler teşvik edilmeli, depozito sistemine ivedilikle geçilmeli, atık yönetiminde teşvik ve ceza yöntemi birlikte uygulanmalı ve çevre duyarlı marinalar desteklenmelidir” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-06-05 at 10.03.25

'SU KAYNAKLARIMIZ TEHDİT ALTINDA'
Türkiye’de bulunan 300’e yakın irili ufaklı doğal gölün yüzde 60’ının kuruduğunu söyleyen Başkan Ünver, “Bölgemizde bulunan irili ufaklı 16 gölün su seviyesinin de aynı nedenle düştüğünü yaşayarak görüyoruz. Gölleri besleyen akarsuların üzerine yapılan barajlar, tarım amaçlı göl sularının bilinçsizce kullanılması ve havza yönetim planlarının uygulanabilir olmaktan çok uzak olması su kaynaklarımızın kurumasına sebep oluyor. Göllerin kuruması; yağış sistemini bozar, bitki çeşitliliğinde azalmaya sebebiyet verir, balıkçılığı olumsuz etkiler, kuş popülasyonunu olumsuz etkiler, göçlere neden olur. Kısacası bir göl kurur, binlerce canlının yaşamı olumsuz etkilenir. Göllerimizde, akarsularımızda ve denizimizde yaşanan diğer bir sorun ise kirliliktir ”dedi.

WhatsApp Image 2023-06-05 at 09.59.28

'ANAYASAL HAKKIMIZ'
Sağlıklı bir çevrede yaşamanın vatandaşların anayasal hakkı olduğunu dikkat çeken Başkan Ünver, “Çevreyi korumayan, temiz enerji kaynaklarına yönelmeyen, ekonomik faaliyetlerini çevre faktörünü göz ardı ederek oluşturan ülkeleri, ulusları gelecekte susuzluk, açlık ve iklim felaketleri beklemektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi artırmak, sadece doğayı korumakla kalmayıp aynı zamanda ekonomiye de ciddi katkıları olduğunu hatırlatmak biz çevre mühendislerinin görevidir. Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamak her bireyin anayasal hakkıdır. ÇMO olarak her canlının sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlamak için gereken her adımı atacağımızı vurgulamak isteriz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ