ANTALYA 28. Dönem CHP milletvekili Sururi Çorabatır, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, aşırı şekilde artış gösteren nüfus sayısından dolayı, su kaynaklarının hızlı bir şekilde azaldığına dikkat çekti. Dünyada ve Türkiye’de su kaynakları hızla tükeniyor. İlgili kuruluşların raporlarına göre, dünya ve Türkiye’de artan nüfus, küresel ısınma, kuraklık gibi nedenlerle her geçen yıl suya olan talep artarken tatlı su kaynakları azalıyor. Dünya nüfusunun yüzde 40’ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekiyor. Türkiye de gelecekte su sıkıntısı çekme riskiyle karşı karşıya olan ülkeler arasında. 

‘TEMİZ SU MİKTARI KİŞİ BAŞINA 1.250 METREKÜP CİVARI DÜŞÜYOR’

Sururi Çorabatır ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımla konuya yönelik çağrıda bulundu. Çorabatır, paylaşımında “Ülkemizin Su Kaynakları Azalıyor! Uzun süren kuraklıklar, yağışların azalması, anormal sıcakların artmasıyla ve tarımda kullanılan salma sulama yöntemiyle günden güne kuraklık tehlikemiz artıyor. Nüfus artışıyla birlikte 1923 yılında kişi başına senede yaklaşık 8.000 metreküp olan temiz su miktarımız, bugün kişi başına 1.250 metreküp civarına düştü” ifadelerine yer verdi.

Çorabatır, ayrıca konuyla ilgili olarak yayınlanan raporlara göre Türkiye’nin, 2040 yılında su stresi seviyesinin giderek artacağını aktardı. Ayrıca CHP’li vekil, Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen yeni Doğa Restorasyon Yasası’nın, Avrupa'da biyolojik çeşitliliği ve iklim eylemini geliştirmeyi amaçladığını belirtti.

‘MİNİMUM SU KULLANILACAK’

Sururi Çorabatır yasa hakkında bilgiler verip, “2030 AB biyoçeşitlilik stratejisini de kabul eden yasa; denizel ve karasal alanların yüzde 20’sinin korunması ve restorasyonu, 2030 yılına kadar polinatör popülasyonundaki düşüşün tersine çevrilmesi, kentsel ekosistemlerde yeşil alanların kapladığı toplam alanının artırılması, tarımsal ekosistemlerde organik karbon stokunun ve yüksek çeşitliliğe sahip tarım arazilerinin payının artırılması, yüzey sularının bağlantısını engelleyen bariyerlerin belirlenmesi ve kaldırılması, böylece 2030 yılına kadar en az 25 bin km’ye eşdeğer nehrin serbest akış durumuna getirilmesi hedeflerini içeriyor. Bizler de ailemiz ile birlikte minimum su kullanılacak basit ve etkili çözümler uygulayarak geleceğimizi koruyalım” şeklinde konuştu. HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin