ANTALYA Tabip Odası üyeleri, iklim krizi sebebiyle son zamanlarda aşırı artış gösteren hava sıcaklığının, insan sağlığına etkilerini ve önlemlerini ele alan bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın açıklaması öncesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cumhur İzgi, aşırı iklim olaylarının temel nedenlerinin iklim krizi olduğu bilimsel olarak ortaya konduğu, buna karşın yaşamı öncelemeyen küresel sistemin konuyla ilgili yeterli çalışma yapmadığını aktardı. Basın açıklamasını Antalya Tabip Odası Üyesi Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Türkay gerçekleştirdi.

‘İKLİM DEĞİL SİSTEM DEĞİŞMELİ’
Dr. Türkay açıklamada İklim Adaleti Hareketi’nin ‘İklim değil sistem değişmeli’ vurgusunu yaptığını ifade etti. Toplantıda son yıllarda artan oranda karşımıza çıkan salgın hastalıklar, tarım ürünlerinin ve biyolojik çeşitliliğin azalması ve üretiminin gerilemesi, orman yangınları, seller, sıcak hava dalgaları iklim krizinin etkileri arasında yer aldığına dikkat çekildi. Ayrıca, solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları başta olmak üzere, sıcak hava dalgalarının insan üzerinde oluşturduğu fizyolojik değişimler, anormal hava şartları nedeniyle oluşan yaralanma ve ölümler doğrudan sağlık etkileri arasında sayıldığı belirtildi.

‘FARKINDALIK ARTTIRILMALI’
Dr. Türkay, iklim krizi sonucunda yaşanan aşırı sıcaklık artışına yönelik alınması gereken önlemler hakkında ise, “Toplumun farkındalığının arttırılması gerekmektedir. Özellikle aşırı sıcaklar nedeniyle, sıcak çarpması riski taşıyan; yaşlılar, bebekler ve beş altı çocuklar, hipertansiyon, kalp damar hastalığı ve ağır akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar, evsizler, açık alanda çalışanlar uyarılmalı hatta bu gruplar için ek önlemler alınmalıdır.  Özellikle hava kalitesi izleme sonuçlarının risk grupları ile paylaşılmasının önemi yüksektir. Ozon ve parçacık kirliliğinin yüksek olduğu günlerde ve sıcak hava dalgası dönemlerinde evde kalmanın sağlanması, özellikle açık alanda çalışan tarım ve inşaat işçileri başta olmak üzere çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi alınması gereken önlemler arasında sayılabilir” şeklinde konuştu.

Bireysel olarak alınacak önlemler ise şu şekilde sıralandı:Bol su içilmelidir (1,5-2 litre). Açık alanda çalışanlar için; mola saatleri tekrar düzenlenmeli, gölgede kalma süresi arttırılmalıdır. Toplu taşımada klima kullanılmalıdır. Aşırı ve ağır yemekten kaçınılmalıdır. Şekerli, alkollü içeceklerden olabildiğince uzak durulmalıdır. UV filtreli güneş gözlükleri, şapka ve güneş koruyucu kremlerin kullanılması gerekmektedir. Ev içi sıcaklığı düşürüp, klima ve vantilatörler ile serin kalması sağlanmalıdır. Türk Toraks Derneğine göre oda sıcaklığı gündüz 32°C’nin, gece ise 24°C’nin altında tutulmalıdır. Egzersizlerin mümkünse kapalı ortamda yapılması sağlanmalıdır, açık alanda yapılacak egzersizlerin ise erken veya geç saatlerde yapılması gerekmektedir. Sık sık duş almalı, hava kalitesini mümkünse takip etmeli ve uyarılara göre koruyucu önlemler geliştirilmelidir.” HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin