ANTALYA Tabip Odası, kentte artan sıcaklıklarda nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair hazırlanan öneri metnini Antalya Valiliği’ne iletti. Antalya Tabip Odası Başkanı Taha Karaman yazıyla ilgili açıklama yaptı. Karaman, “Dünya, iklim krizinin etkisiyle şiddetli ve hızlı değişim gösteren hava olayları ile karşı karşıya. Bunun etkisiyle son günlerde birçok sağlık olumsuzlukları hatta ölümlere neden olabilen sıcak hava dalgalarının etkisine girdik. Bu sebeple bu konuyla ilgili kurumların önlem alması için önerilerde bulunduk. Örneğin; özellikle açık alanda çalışan tarım ve inşaat işçileri başta olmak üzere tüm çalışanlar için çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

‘SICAKLIK CAN ALABİLİR’
Yazılan yazı hakkında detaylı açıklama yapan Karaman, yayınlanan meteorolojik verilere bakıldığında ülkemizin sıcak hava dalgasının etkisi altına girdiği görülmekte ve bu nedenle önümüzdeki günlerde de hava sıcaklıklarının sağlık açısından olumsuzluk yaratacak düzeylerde seyredeceğini belirtti. Karaman, “Genellikle insanların hayatlarını rahat bir biçimde sürdürebildikleri hava sıcaklığı, 17°C ile 31°C arasıdır. Aşırı sıcaklık artışının insan sağlığı üzerine ciddi olumsuz etkileri olmaktadır. Söz konusu olumsuzluklar yaşlılar, bebek ve çocuklar, hamileler, kronik hastalıkları olanlar, evsizler, açıkta çalışmak zorunda olanlar için çok daha büyük riskler oluşturmakta, hastane başvurularını artırmakta hatta ölümler görülebilmektedir. Örneğin İstanbul'da 2004-2017 yılları arasında sıcak hava dalgalarını inceleyen bir çalışmada aşırı sıcaklık nedeniyle 4 bin 281 fazladan ölümün olduğu saptanmıştır. Akdeniz Havzasında yer alan ülkemizin iklim değişiklikleri için hassas konumu yanında yaşadığımız kent Antalya coğrafi olarak çok daha büyük risk altındadır” dedi.

TTB’DEN SICAKLIKLARA KARŞI TEDBİRLER

Artan sıcaklıklardan dolayı önerileri sıralayıp Valiliğe gönderen TTB şunları önerdi:

·         Özellikle açık alanda çalışan tarım ve inşaat işçileri başta olmak üzere tüm çalışanlar için çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerekir.

·         Sıcak hava dalgalarının riski artırdığı toplum grupları için gerekli idari ve özel izinlerin sağlanması gerekir.

·         Hava kalitesi izleme sonuçlarının şeffaflıkla ilgili kurumlarla ve risk grupları ile paylaşılmasının sağlanması ve ozon ve parçacık kirliliğinin yüksek olduğu günlerde ve Sıcak hava dalgası dönemlerinde evde kalmanın sağlanması, gerekli uyarıların yapılması gerekir.

·          Toplumda farkındalık yaratmak için gerekli eğitimlerin yapılması, kamu spotlarının oluşturulması gerekir.

·         Koruyucu önlemlerin yaşama geçirilebilmesi için gereksinim duyan gruplara sosyal desteklerin sağlanması gerekir.

·         İlimiz için erken uyarı sisteminin oluşturulması ve sıcak eylem planının hazırlanması ve verilerin/bilgilerin ilgili kurumlarla paylaşılması gerekir. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin