GÜNDEM

Taksicilerin gözü ÖTV muafiyetinde

Taksici esnafının ÖTV muafiyetiyle ilgili bekleyişi sürerken Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, çıkarılacak yeni bir yasayla 7 yılda bir araçların ÖTV’siz olarak değiştirilmesi önerisinde bulundu

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre; Antalya'da, 6 bin 600’den fazla aracı bulunan taksici esnafının son olarak 2016 yılında uygulanan ancak o zamandan beri yeniden hayata geçirilmeyen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetiyle ilgili bekleyişi sürüyor.

ÖTV muafiyetiyle ilgili geçtiğimiz yıl Nisan ayında katıldığı programda halka hitaben yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği ve kamyonla ticari taşımacılık yapan esnafa aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV alınmayacağı müjdesini vermişti. Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, Maliye ve Hazine Bakanlığı’ndan çıkacak kararı beklediklerini söylerken, çıkarılacak yeni bir yasayla 7 yılda bir araçlar ÖTV’siz olarak değiştirilmesi önerisinde bulundu.

‘KAMU HİZMETİ YAPIYORUZ’

Uygulanan son ÖTV muafiyetinin üzerinden 8 yıl geçtiğine dikkat çeken Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, ticari araçların, normal binek araçlara kıyasla daha fazla kilometre yaptığına dikkat çekerek, “Araçların normal kullanıma bağlı olarak ekonomik ömürleri ortalama 7 yıldır. Bir vatandaşın 7 yaşındaki aracıyla ticari araç arasında, aynı yaşta bile olsa masraf ve kullanıma bağlı yıpranma açısından farklılık var. Normal bir araca oranla çok daha fazla yolda olmamız ve buna bağlı olarak yapılan kilometrenin artması, 7 yıldan sonra araç bakım maliyetlerini de ciddi şekilde artırıyor. Bizler, aynı zamanda kamu hizmeti yapan esnaflarız. Bu nedenle taksicilere, araçlarının ekonomik ömrünün tamamladığında ÖTV’siz araç değiştirme hakkı verilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN CANI BİZE EMANET
Antalya’da faaliyet gösteren 6 bin 615 ticari taksinin ortalama yaşlarının 6 olduğunu belirten Başkan Alkan, turizm bölgelerinde bulunan araçların yaş ortalamasının daha düşük olsa da ortalamada ekonomik ömürlerinin sonlarına doğru geldiğine belirterek, “Belirli aralıklarla çıkarılan ÖTV muafiyeti yerine, çıkarılacak yeni bir yasayla her 7 yılda bir belirli şartlar altında taksicilere araçlarının değiştirilme imkanı verilmesi gerekiyor. Okul servis ve personel taşıyan araçları da bunun içine koyabiliriz. Çünkü bizler kamu hizmeti vermemizin dışında insan canı taşıyoruz. Onların canları da bize emanet. Böyle bir yasa çıkarılması halinde, taksici esnafının maliyetleri düşeceği gibi vatandaşlarımıza da daha yeni araçlarla daha konforlu bir seyahat imkanı sağlamış olacağız” dedi. Başkan Alkan ayrıca seçim öncesinde ticari taksilere ÖTV’siz araç müjdesinin Maliye ve Hazine Bakanlığı’ndan çıkacak bir karara bağlı olduğunu belirtti.