Talya’dan Muratpaşa’ya dava

“Antalya’nın ilk 5 yıldızlı tesisi olarak 1970’li yıllarda, falezlerin üstüne, denize sıfır inşa edilen Talya Otel’in yeniden yapım planı bir kez daha iptal edildi”. Bir ay önce Ters Köşe’den böyle duyurmuşuz Antalya 4. İdare Mahkemesi’nin iptal kararını. Mahkeme binlik imar plan ve yapı ruhsatını iptal edince, Muratpaşa Belediyesi de gidip Divan Talya Otel ve konferans merkezi inşaatına mühür vurdu. İnşaat durdu. Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yapan Koç Holding bünyesindeki Marmaris Altınyunus Turistik Tesisler AŞ de, Muratpaşa Belediyesi aleyhinde yürütmenin durdurulması talepli olarak dava açılacağını duyurmuştu.

ŞİRKET KAP’A AÇIKLAMA YAPTI

Bu dava açıldı. Davayla ilgili KAP’a yeni bir açıklama yapan şirket, “Muratpaşa Belediyesi tarafından 26 Temmuz 2024 tarihi itibariyle inşaattaki faaliyetlerin durdurulduğu; Büyükşehir Belediyesi tarafından karara karşı istinaf yoluna başvurulduğu; akabinde Muratpaşa Belediyesi ve şirketimiz tarafından da karara itiraz edildiği hususları kamuya açıklanmıştı” sözleriyle süreci özetledi. Bütün bunların ardından Muratpaşa Belediyesi aleyhinde dava açıldığını belirten şirket, konuyla ilgili gelişmelerin yatırımcılarla paylaşılacağını duyurdu.

DAVANIN HUKUKİ ZEMİNİ YOK

Açılan dava üzerine Muratpaşa Belediyesi konuyla ilgili savunmasını verecek. Fakat hukukçular açılan davanın hukuki zemini olmadığını söylüyor. Çünkü plan ve ruhsat iptal kararı İdare Mahkemesi tarafından verildi. Belediye de bu kararı uyguladı. Hukukçulara göre, belediyenin inşaatı mühürlemesine karşı dava açılması, İdare Mahkemesi kararını tanımamak anlamına geliyor. İşin hukuki arka planı böyle… Peki inşaat gerçekten durdu mu? O da belirsiz. Çünkü çevrede yaşayanlar, otel inşaatının düşük ölçekli de olsa devam ettiğini, işçilerin çalıştığını, özellikle geceleri iş makinesi sesleri geldiğini söylüyor.

Bu çöp dağları esnafın marifeti

Saat 07.05… Sabahın körü. Atatürk Caddesi. Tramvay yolunun kenarında çöp yığınları. Perşembe günü, “Üçkapılar’ın çeri, Işıklar’ın çöpü” diye duyurmuştuk bu durumu. Cadde üzerindeki apartmanlardan birinde yaşayan bir okuyucumuz çekip gönderdi fotoğrafları. “Bu caddede yaşayan biri olarak ben de çöpleri yol kenarına bırakacağım. Esnafın ne ayrıcalığı var?” diye isyan ediyor. Apartmanlarda yaşayan insanlar, mahalle sakinleri çöplerini arka sokaklardaki çöp konteynerlerine götürüp bırakırken, cadde esnafı yolun kenarına yığıyor. Cadde Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda… Fakat Büyükşehir çöp toplamaz. Çöpleri toplayan ise Muratpaşa Belediyesi. Bu belediyenin de caddeye kamyon sokup çöpleri toplama yetkisi yok. Yasa açık: İlçe belediyeleri çöpü toplar, imha tesisine kadar götürüp boşaltır, büyükşehir belediyeleri de bu çöpleri imha eder. Esnaf bunu bildiği halde çöplerini götürüp sıkıntılı bir alana, halkın gözünün önüne bırakıyor. Birileri şu esnafa insanlık ve medeniyet dersi versin artık.