GÜNDEM

Tarım alanlarına yapılaşma uyarısı

Gazipaşa'da, ormanlık alanların 2B vasfına sokularak tarım arazilerine dönüştürülmesinin yapılaşma baskısını artırdığını belirten Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, bu durumun tarım alanlarına zarar verebileceği ve bölgedeki tarım dışı kullanımın yaygınlaşabileceği konusunda uyarılarda bulundu

ANTALYA Ekspres Gaztesi'nden Güven Güneş'in haberine göre; Gazipaşa'da, ormanlık alanların 2B vasfına sokularak tarım arazilerine dönüştürülmesi soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, bölgedeki bu dönüşümün tarım alanlarını ciddi şekilde tehdit ettiğini ve gelecekte yapılaşmanın artabileceği uyarısında bulundu. Özellikle Güneyköy, Kaledran ve diğer değerli topraklarda yaşanan bu değişim, tarım dışı kullanımın önünü açabilirken, bölge ekonomisini de etkileyebilecek potansiyele sahip.


TARIM DIŞI KULLANIMA İZİN VERİLMEMELİ
Ziraat Mühendisleri Odası Gazipaşa öncedeki dönem Temsilcisi Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, Bölgede doğal ortamda muz, avokado ve passiflora gibi tropik ürünler yetiştirildiğine dikkat çekerken Gazipaşa’da tarım alanlarının ciddi saldırı olduğunu ifade etti. Gazipaşa’da, ormanlık alanların geçtiğimiz yıllarda 2B vasfına sokularak tarım alanlarına çevrilmesi sonrasında bölgede yapılaşmalarında artabileceği konusunda uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç, “Buradaki orman arazileri, 2B vasfına sokularak tarım alanlarına çevrildi. Bölge sakinlerinin kimi hazine arazilerini kiralarken kimisi ise satın aldı” dedi.


Ormanlık vasfından çıkarılan alanların ilerleyen yıllarda imara açılabileceği konusunda da uyarılarda bulunan Bilgiç, “Antalya’nın Güneyköy, Kaledran, Muzkent ve Zeytinada gibi çok değerli toprakları var. Bu araziler aynı zamanda konumları itibariyle de diğer 2B ve normal tarım arazilerinden farklı bir yere sahip. Buralarda ciddi baskılar oluşacağını ve tarım dışı (mesken ve benzeri yapılarında) kullanımının olacağını düşünüyorum. 2B kapsamında araziler verilirken, yalnızca tarım yapılma şartı getirilsin diye önerisinde bulunduk fakat bu gerçekleşmedi” dedi. Bilgiç ayrıca Gazipaşa-Alanya Uluslararası Havaalanı birçok ülkeye doğrudan uçuş olduğunu ve bölgeyi cazibe merkezi haline getirdiğine işaret ederek, “Avrupa’dan birkaç saatlik uçuşla Türkiye’nin en güzel bölgelerinden birine gelinmesi arazilerinde değerlerini artmasına neden oluyor. Bu durum bölgenin korunmasının da daha zor hale getiriyor” ifadelerini kullandı.

TARIM ALANLARI DA SUSUZ KALIYOR
Tarımsal sulama amacı ile yapılan Gazipaşa Gökçeler Barajı’nın Güneyköy, Kaledran, Muzkent ve Zeytinada yerleşim alanlarına hala su taşıyamadığını için çiftçilerinde yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldığını belirten Bilgiç, “Çiftçiler, kendi imkânlarıyla kilometlerce öteden suyu borular aracılığıyla kimi yerde dağlardan kimi yerdeyse D 400 karayolunun kenarından suyu ulaştırmaya çalışıyor. Bu durum ciddi elektrik maliyetlerine de neden oluyor. Çiftçiler, zaten enflasyon ve girdi maliyetleri altında her gün biraz daha ezilirken ayrıca sulama içinde ödenen fahiş elektrik ücretleri de durumu işin içinden daha da çıkılmaz hale getiriyor. Her gün farklı bir bölgeden tarlada kalan domates, karpuz, patates gibi ürünlerin haberlerini duyuyoruz. Bunun sonucu olarak da çiftçiler üretimden her yıl biraz daha uzaklaşıyor” dedi. Bilgiç ayrıca benzer bir durumun muz içinde gelecek yıllarda olabileceği konusunda uyarılarda bulunarak, “Çiftçilerin durumunda iyileşme olmazsa bu sonuçta kaçınılmaz olacaktır” ifadelerine yer verdi.