Türkiye tarım alanlarının kalitesi ile övünürken bir yandan da bu kaliteli alanların yok olma tehlikesi ile de karşı karşıya kalıyor. Her yıl çeşitli sebeplerle yüzbinlerce dönüm alan tarım alanı vasfından çıkıyor.

Konu ile alakalı açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Sevda Altunbaş erozyon, yerleşime açılma, sanayileşme gibi birçok sebeple tarım alanlarının yok olduğunu ifade ederek neler yapılması gerektiğini anlattı.

ARAZİLERİN YÜZDE 75’İ EROZYONA UĞRUYOR
Tarımın yaşadığı en büyük tehdidin tarım arazilerinin ortadan kalkması olduğunu ifade eden. Doçent Doktor Sevda Altunbaş, “Türkiye arazilerinin çok büyük bir kısmı eğilimli. Sadece yüzde 15 arazimiz düz. Geri kalan arazilerimiz eğimli. Yani aslında zannedildiği kadar tarım arazisi yok. Eğim bu kadar fazla olunca erozyon tehdidini kesinlikle unutmamak gerekiyor. Türkiye’deki arazilerin yüzde 75’i erozyona uğruyor. Bu noktada ağaçlandırma başta olmak üzere devlet bazında politikalara acilen başvurulması gerekmekte” dedi.

YANGIN PROBLEMİ
Yangınların büyük risk oluşturmaya devam ettiğini ifade eden Altunbaş, “Tarım arazileri hala yakılıyor. Anız yakımı hala var. İlkel bir yöntem olarak kalmış gibi gözükse de özellikle Anadolu’da hala sık sık başvurulan bir yenileme yöntemi olarak dikkat çekiyor. Bunun yanında ormanlarda çıkan yangınlar tarımsal arazileri yakıyor” dedi.

EN BÜYÜK SORUN YAPILAŞMA
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Sevda Altunbaş, “Sanayi tesisleri tarım arazilerinin yakınlarına yapılması tarım arazisinin ve toprağın kalitesini ciddi anlamda düşürüyor. Sanayi tesisleri yakınlarındaki tarım arazileri adeta mahvoluyor. Bunun ile birlikte bir diğer önemli konu yapılaşmadır. Her yıl binlerce hektar alan yapılaşmaya kurban gidiyor. Yerli veya yabancı sermayenin tarım arazilerini yok etmesi ve yapılaşmanın önüne geçemezsek çok yakında tarım arazilerinin ne kadar azaldığı farkına varacağız ancak iş işten geçmiş olacak” diye konuştu.

KANUNLARLA ENGELLENEBİLİR
‘Tarım alanlarını korumak için yapılacak çok sayıda şey var’ diyen Altunbaş sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı, “Yapabileceğimiz çok şey var. Tarım arazilerinin korunması için var olan yasal yaptırımları güçlenmesi gerekiyor. Yasalarda bulunan boşluklar maalesef kötü niyetli kişiler tarafından kullanılıyor. Bu kanunlar revize edilerek yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca kanunların uygulanması ve cezaların caydırıcı olmasına özen gösterilmelidir.  Her ne olursa olsun, doğayı bozan insanın, doğayı tamir edebilecek tek canlı olması gerçeğini unutmamak gerekiyor.”

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER