Tarım sektöründe sürdürülebilirliği artırmak ve enerjiden daha verimli yararlanmak için yeni bir yöntem ortaya çıktı. Tarım Güneş Enerjisi Sistemi (Tarım GES) ismi verilen sistemde, tarım arazilerinde güneş enerjisi panelleri kullanılarak çift amaçlı enerji ve gıda üretimi sağlanması hedefleniyor. Bu yöntem ile tarım alanları, aynı zamanda enerji üretim merkezi haline gelerek hem çevre dostu enerji kaynaklarına katkıda bulunuyor hem de gıda üretimini sürdürülebilir şekilde devam ettiriyor.

ÇİFT KULLANIM ALANI SUNUYOR
Tarım GES, güneş panellerinin tarım arazilerine yerleştirilmesiyle kurulan bir enerji üretim sistemi olarak biliniyor. Bu sistem, güneş panellerinin ekim alanlarına yerleştirilmesiyle, çiftçilere ek gelir elde etme fırsatı sunuyor. Güneş panelleri, toprağın üst kısmına yerleştirildiğinden, panelin altındaki alanlar hala tarım için kullanılabilir durumda kalıyor. Bu sayede çiftçiler, aynı alanda hem enerji üretebiliyor hem de tarımsal faaliyetlerine devam edebiliyor.

ÇİFTÇİNİN İMDADINA YETİŞEBİLİR 
Tarım GES sistemleri, özellikle son yıllarda enflasyon ve maliyet artışları ile boğuşan çiftçilere daha fazla gelir elde etme imkânı sunuyor. Güneş enerjisinden elde edilen enerji, hem çiftçinin kendi ihtiyacını karşılamak için kullanılabiliyor hem de fazla enerji şebekeye satılarak ek gelir sağlanabiliyor. Ayrıca, tarım arazilerinin enerji üretim alanına dönüştürülmesi, çeşitli teşvikler ve devlet destekleriyle daha cazip hale geliyor.

DENETİM GEREKLİ
Konu ile alakalı konuşan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkan Vekili Halil Bülbül, “Kırsal kesimde tarım arazileriyle ilgili bir diğer önemli konu ise güneş enerji sistemleri (GES)’dir. Ancak tarımsal üretime uygun arazilerin bilinçsizce GES projelerine açılması sakıncalıdır. Bu konuyu yakından takip etmek, izlemek, denetlemek ve kontrol etmek gerekmektedir. Toprak koruma kurulları bu kapsamda operasyonel kararlar alabilmelidir” dedi.

DEVLET SATIN ALABİLİR 
Çiftçilerin Tarım GES projelerinde desteklenmesi gerektiğini ifade eden Bülbül, “Önerimiz, devlet bankaları aracılığıyla uygun faizli ve esnek ödeme planlarına sahip krediler sağlanarak TARIM-GES projelerinin teşvik edilmesi ve üretilen elektriğin tamamının kotasız bir şekilde devlet tarafından ücreti mukabilinde satın alınmasıdır. Bu model, hem kırsaldaki üreticinin düzenli gelir elde etmesini sağlar hem de tarımsal sürdürülebilirliği destekler” diye konuştu.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER