GÜNDEM

Tarım ilaçlarını evde kullanmayın

Haşerelere karşı evlerde kullanılan tarım ilaçları ile ilgili uyarılarda bulunan Salih Aktaş, “Böceklerden kurtulayım derken canınızdan olmayın” dedi


ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, haşerelere karşı evlerde kullanılan ilaçlara dikkat. İlaçlama firması genel müdürü Salih Aktaş da bu konu ile ilgili uyarılarda bulundu. Bilinçsiz ve yetkisiz kişiler tarafından yapılan yanlış ilaçlama uygulamalarının can kayıplarına da neden olduğuna çeken Aktaş, vatandaşların Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı firmaları tercih etmeleri gerektiğini ifade ederek, “İlaçlama son derece önemli ve ciddiyet gerektiriyor. Ticari kaygılar nedeniyle tarımda kullanılması gereken yasaklı ilaçların kullanılması nedeniyle de geçmişte can kayıpları da yaşandı. Denetim ve cezalar gözden geçirilmeli” dedi.

UYGULANMASI GEREKEN KRİTERLER VAR

Antalya’da, evlerindeki haşerelerden kurtulmak isteyen vatandaşların, halk sağlığı sistemine kayıtlı ve biyosidal ürün uygulama lisansı olan ilaçlama şirketlerini tercih etmesini gerektiğini söyleyen Akasya Çevre ve Sağlığı firma Genel Müdürü Salih Aktaş, bu ilaçların bilinçsizce evlerde kullanılmasının insan sağlığına zarar verebileceğini vurguladı. Halk sağlığı sistemine kayıtlı olmayan kişi ve firmaların bu ilaçları kullanarak vatandaşların ve evcil hayvanların güvenliğini tehlikeye attığını belirten Aktaş, “Evlerde haşerelerle mücadele etmek için Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların belirledikleri kriterler var. İlaçlama çok ciddi ve sorumluluk isteyen, insan sağlığını direkt etkileyen bir konu olması nedeniyle meskenlerde kullanılan ilaçlarda son derece önem taşıyor. Bu kriterler içinde hangi ilacı nasıl ve ne kadar ve hangi aralıklarda kullanılacağına dek belirlenmiştir. Yaz döneminin gelmesiyle birlikte bu işi dönemsel ve ek gelir için yapan kişilerde ortaya çıkıyor. Ticari kaygı ve mesleki bilgi eksiklikleri nedeniyle bu kişiler tarafından kullanılan ilaçlar halk sağlığını ciddi bir şekilde tehlikeye atıyor” dedi.

BELGELERİ SORGULAYIN

Yetkisiz kişiler nedeniyle geçmişte can kayıplarının da yaşandığını söyleyen Aktaş, haşere sorununun çözümünde profesyonel yardım almanın önemine dikkat çekerek, “Uzman ekipler tarafından kullanılan doğru yöntemlerle haşere sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi mümkündür. Geçmiş yıllarda yanlış uygulama nedeniyle insan ve hayvan can kayıpları da yaşandı. Bu konu da özellikle resmi kurum ve kuruluşlara büyük görev düşmektedir. Halk sağlığını doğrudan ilgilendiren bu konuda ceza ve denetimler yetersiz kalıyor. Denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor. Diğer bir görev ise vatandaşa düşüyor. Tercih ettikleri firmaların muhakkak sertifika, yetki belgesi ve gerekirse firmaların bağlı bulundukları kurumları sormaları gerekiyor” diye konuştu.

YANLIŞ UYGULAMA CAN ALDI

Tarım alanlarında kullanılan fakat mesken alanlarda kullanılması yasak olan ilaçların, bilinçsiz kişiler tarafından kullanıldığına dikkat çeken Aktaş, “Tarım alanlarındaki haşere sorunu için üretilen ilaçların, meskenlerde kullanılan ilaçlardan daha uygun ve ulaşabilir olması, bu kişilerin iştahını kabartıyor. Bu zirai ilaçlar son derece etkili olması nedeniyle insan sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Bunların en bilinenleri ise piyasa da ‘Kral’ olarak geçen zirai bir ilaçtır. Aynı zamanda ülkemizde de yasaklanan ama hala bir şekilde satılan ve kullanılan ‘DDT’ zirai ilacıdır. Bu ilaçlar, kullanıldığı bölgede ne varsa öldürmesiyle ünlüdür. Son derece zehirli ve tehlikeli bir ilaçtır. Bu ilaçların evlerde kullanılması durumunda ortalama 2 yıl boyunca bu zehirli ilaçların kalıntıları kalmaktadır. Yapacağınız temizlik bile bu kalıntıların yok etmenizi sağlamaz. Şu anda en düşük ortalama bir ilaçlama 400 ila 500 lira arasında değişiyor. Bu rakamın altındaki her fiyata şüpheli bakılmasında fayda var” şeklinde konuştu