EKONOMİ

Tarımda risk var, endişe yok

Aylardır kayda değer yağış alamayan Antalya bölgesindeki kuraklık ekim-dikimleri de etkiledi. Konu ile alakalı konuşan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk, iklim değişikliğinin kötü sonuçlar doğurduğunu, ancak bu sonuçların henüz tarımı ve ekonomiyi etkileyecek düzeyde olmadığını söyledi.

Türkiye ve Antalya’da süregelen yağışsız dönem özellikle çiftçileri zor durumda bıraktı. Sonbahar mevsiminin ortasında olmamıza rağmen uzun süredir nemlenmeyen toprak, meteorolojik tahminlere göre en az 1 hafta boyunca daha yağış yüzü görmeyecek. 

Kurak geçen yazın ardından toprağın suya doyduğu ve ekim dikim için hazır hale geldiği mevsim olarak bilinen sonbaharın takvimsel olarak ortasını geçmiş olmamıza rağmen henüz Antalya bölgesi başta olmak  üzere Türkiye’nin çoğu yerinde kayda değer bir yağış yaşanmadı. Bu durum başta çiftçiler olmak üzere bölge halkını ciddi manada tedirgin ediyor. 

Konu ile alakalı Ekspres’e özel açıklamalarda bulunan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk kuraklığın mevsimlerin kaymasından dolayı yaşandığının altını çizdi. Büyükselçuk, “Küresel ısınmanın ortaya çıkardığı iklim değişikliğinin en büyük etkilerinden birisi de mevsimlerin zamansal olarak kayması oluyor. Bu bağlamda bütün dünyada olduğu gibi Türkiye özelinde de mevsimler 30-35 gün civarında ileri doğru kaydı. Yani yaz bitimi aşağı yukarı Eylül başı iken şimdilerde Ekim başına hatta ortasına kadar gelebiliyor.  Amerika’dan gelen veriler de, mevsimsel kaymayı bunu doğrular nitelikte” ifadelerini kullandı. 

EKİMLER KASIMA KALDI

kurak geçen ekim ayı nedeniyle tohum ekimleri veya bitki dikimlerinin sarktığını söyleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk, “ Toprak ıslak olmadığı için çoğu ekim-dikim işi sonraki günlere kaydı. Genel itibariyle Ekim’de yapılan bu tarımsal işlemler şimdilerde Kasım ayına kaymış gibi gözüküyor. Bu durum küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin hayatımıza etkilerinden sadece birisi” diye konuştu. 

ENDİŞELENECEK BİR DURUM YOK

Kuraklığın çiftçileri tedirgin ettiğini söyleyen Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Büyükselçuk, “Kuraklık ve iklim değişikliği ekonomiyi de etkiler. Suyun azlığı sebebiyle sulama maliyetinin yükselmesi, susuzluk nedeniyle rekoltesi düşen ürünlerdeki arz-talep dengesi gibi sebeplerle kuraklık, tarımı dolayısıyla ekonomiyi doğrudan etkiler.  Ancak şu anda durum buraya kadar gelmedi. Evet, kuraklık var. İklim değişikliğinin etkileri bu mevsimde bizi etkiledi. Ama şu anki manzaraya göre sadece zamansal olarak bir etkisi oldu. Bu etki ekonomik veya üretimsel olarak bir olumsuzluğa neden olabilecek boyutta değil. Umarız ki kuraklık daha uzun sürmez. O zaman şartlar değişebilir” diyerek sözlerini sonuçlandırdı. 

Aylardır kayda değer bir yağışın yaşanmadığı Antalya bölgesinde meteorolojik verilere göre en az 1 hafta daha yağış beklenmiyor.