RAMAZAN Bayramı’na sayılı günler kala milyonlarca vatandaşı bayram telaşı sardı. Bu sene yurttaşların, misafirlerinin ağzının tadı kaçmaması için 2 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

food-5158702_960_720

Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'e konuşan Pastacılar Odası Başkanı Kerim Üre, türü ne olursa olsun kilosu 70 lira ve altına satılan her türlü tatlı ve benzeri tatlıdan uzak durulması gerektiğini söyledi. Başkan Üre, “Şu anda piyasada 40 liraya kadar adına tatlı dedikleri ama içeriği bilinmeyen tatlı satan yerler var. Bunların içinde seyyar olduğu gibi sabit dükkân olan yerlerde bulunuyor. Kullanılan ürünün kalitesi, yeri, lezzeti ve benzeri şeyleri gibi değişkenleri dışarıda bırakırsan; bir baklavanın minimum 250 lira olması gerekiyor. Burada konuştuğumuz rakamın minimum olduğunu da tekrar belirtmekte fayda var. Ürün fiyatları arasındaki bu uçurumun nedeni maalesef denetim zafiyetinin eksikliği kadar vatandaşlarının da tercihi önemli rol oynuyor. Bütçesi dar olan vatandaş ‘hiç olmamasındansa en ucuzu olsun’ eğilimde olduğundan dolayı bu durumu kullanılıyor. Tatlı diye satılan bu ürünlerin içinde asla şeker olmaz. Tatlandırma için kullanılan şerbetlendirme yönteminde şekeri çıkararak kimyasallarla yapay tatlandırıcıyla tat oluşturuyorlar. Bu çok ciddi halk sağlığı sorunudur” diye konuştu.

1033844693_0_97_1920_1182_600x0_80_0_0_703b9263512d49f284fc4bdeb4fe8779.jpg

AMBALAJINI ‘EVDEN GETİR’ KAMPANYASI

Bayramda 4 kişilik bir ailenin ortalama tatlı masrafına da değinen Başkan Üre, “Çekirdek bir aileyi ele alırsak; 4 kişilik bir aile toplamda 2 kilo tatlı tükettiğini varsayarsak. Gelen her bir misafirin ortalama tabağındaki tatlı porsiyonunun da 250 gram ile 300 gramdır. Ortalama alınabilecek tatlıların 100 gramı 25 ila 30 lira arasında satılıyor. Bayram boyunca yalnızca üç aile bile ziyarete gelse, ailenin ayrıca kendi tükettiği tatlıyı da düşünürsek yaklaşık 5 ila 6 kilo arasında bir tatlı alması gerektiğini görüyoruz. En düşükten hesaplandığında dahi yaklaşık 2 bin lira gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Bu durum bizim sektörü olumsuz anlamda etkiliyor. Antep fıstığını 600 liraya alıyoruz. 1 palet ambalaj tam 25 bin lira. Bu gibi giderler pastacılar için olmazsa olmazdır. Belki ilerleyen günlerde kahve dükkanlarında olduğu gibi bizler de bir kampanya yapabiliriz. Örneğin tatlı grubunun paketlenmesi için evden kendi (tabak, ambalaj, paket) getirenlere indirim uygulayabiliriz” şeklinde konuştu. ANTALYA EKSPRES GAZETESİ

Editör: Uğur Keskin