Kamuoyu’nda 9. Yargı Paketi olarak bilinen, bazı değişiklik yapılamasına dair kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Paketin içerisinde yer alan kadınların evlilik sonrası eşlerinin soyadlarını kullanmasını öngören düzenleme ise tepki çekmeye devam ediyor. Teklif görüşmelerinde söz alan CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar,  “Kadının kendi soyadını kullanmasına karşı çıkanların tek argümanı bakıyoruz ki aile bütünlüğü. Soyadıyla aile bütünlüğü bozulur mu?” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI KESİNDİR.

Daha önce Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararlar olmasına rağmen bu düzenlemenin aynı şekliyle önlerine geldiğini savunan Coşar, “Yargı reformu olarak sunulan her biri ayrı ayrı görüşülmesi gereken birçok kanun teklifini yine torba yasağı adı altında bugün burada görüşüyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına rağmen aynı şekilde düzenlemeyle önümüzde getirilen kanun teklifleri var. Benden önce konuşan hukukçu arkadaşlar bunlardan bahsetti zaten. Öncelikle kadının soyadı, ormanlarımızı ilgilendiren düzenleme, tasarruf mevduatı sigorta fonu, kamulaştırılmasız el atma gibi konular. Artık bizim dönemimizde anayasa mahkemesinin kararlarını tanımamazlık bir alışkanlık haline mi geldi?” dedi. 
Anayasa Mahkemesi kararlarının tartışmaya kapalı olduğunu belirten Aliye Coşar, “Yargı reformu dedikçe yeni düzenlemeler getiriyorsunuz ama ülkede yargıya güven oranı gittikçe düşmektedir. Ben burada tekrar Anayasa’nın 153’üncü maddesini hatırlatmak istiyorum; ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararları kesindir. Yasama, yürütme, yargı organlarını, idari makamları, gerçek ve tüzel kişileri bağlar’. Hükmüne rağmen burada halen anayasaya karşı düzenlemeler getirilmektedir. Kadının soyadıyla ilgili anayasa mahkemesi kararlarına rağmen iptal edilen şekliyle yine aynı şekilde düzenleme yapılmaktadır. Anayasa mahkemesi kadının evlenmeden önceki soyadının evlendikten sonra da tek başına kullanması gerektiği hususunda kadın erkek eşitliği ilkesine göre bir karar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen kadının soyadı tekrar burada tartışmaya açılıyor” ifadelerini kullandı.

AİLE BÜTÜNLÜĞÜ SOYADLA DEĞİL ŞİDDETLE BOZULUR

Aile bütünlüğünün kadının hangi soyadını kullandığına bağlı olarak bozulmayacağını kaydeden Coşar, “Kadının kendi soyadını kullanmasına karşı çıkanların tek argümanı bakıyoruz ki aile bütünlüğü Soyadıyla aile bütünlüğü bozulur mu? Yine aynı şekilde çocuğunun psikolojisinin bozulacağı yönünde savunmalar yapılmaktadır. Esas aile içi şiddetle aile bütünlüğü bozulur, çocuğun psikolojisi bozulur. Kadınlara ve çocuklara şiddet, istismar her gün artmaktadır. Kadınların güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi hukuksuz bir şekilde feshedildi. Kadın yok kadın yok sayıldı ve bundan ne zaman vazgeçeceksiniz?” dedi. 

Soyadının bir kişilik hakkı olduğunu belirten Aliye Coşar, “ Kadın aile içine hapsedildi dünyanın hiçbir yerinde de kanunla kadının soyadını erkeğin evlendikten sonra erkeğin soyadını kullanması gerektiğinde de bir dayatma yok. Erkek bir birey olarak kendi soyadını nasıl kullanıyorsa kadın da bir birey olarak da evlendikten sonra kendi soyadını özgürce kullanmalıdır. Soyadı kişilik hakkıdır. Anayasanın eşitlikle ilgili hükümleri kırk birinci madde ve onuncu maddesi ve yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları yok sayılmıştır. Bu kanun teklifi anayasaya uygun hale getirilmelidir. Artık kadını yok saymaktan vazgeçin” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK/HABER