Altın fiyatlarındaki hızlı yükselişle birlikte çok sayıda vatandaş kredi kartı ve ihtiyaç kredisi limitlerini kullanarak altın, döviz ve kripto varlıklara yönelince, bankalardan dikkat çeken uyarı mesajları gelmeye başladı. Bankalar, müşterilerine gönderdikleri SMS’lerde, ‘nakit avans yoluyla altın, döviz veya kripto varlık alırsanız kredi kartı limitiniz kapatılabilir’ uyarısında bulundu. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, bu uygulamanın açıkça hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bankaların böyle bir sınırlamayı sözleşmelerde açıkça yer almayan koşullarla getiremeyeceğini söyleyen Gündüz, “Bankalar yasa koyucu değildir. Kimse tüketiciye dayatma yoluyla yeni kurallar getiremez. Kredi kartı sözleşmeleriyle belirlenmiş şartlar, tek taraflı olarak değiştirilemez” dedi.

‘KREDİ KARTI SÖZLEŞMELERİ BAĞLAYICIDIR’
Tüketici ile banka arasında imzalanan sözleşmelerin bağlayıcı olduğuna dikkat çeken Gündüz, “Bir tüketici, kredi kartı alırken sayfalarca sözleşme imzalıyor. Bu sözleşmede yer almayan bir kısıtlamanın şimdi, üstelik hiçbir yeni sözleşme yapılmadan uygulanmaya kalkışılması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

‘YATIRIM TERCİHİ CEZALANDIRILAMAZ'
Bankaların, ekonomik tercihleri gerekçe göstererek tüketiciye ceza uygulayamayacağını belirten Gündüz, “Altın ya da döviz alımı yapmak suç değildir. Vatandaş, ekonomik koşullar karşısında kendince bir yol çizerken bankaların keyfi müdahaleleriyle karşılaşmamalıdır. Bugüne kadar kart limitiyle bu tür harcamalar yapılabiliyorduysa, şimdi neden yasak olsun?” diyerek uygulamayı eleştirdi.
Neset Gunduz 3304-2

‘DÜRÜSTLÜK İLKESİNE AYKIRI’
Türk Medeni Kanunu’nun 2. maddesini hatırlatarak bankaların tüm işlemlerinde dürüstlük ilkesine uymak zorunda olduğunu vurgulayan Gündüz. “Herkes haklarını kullanırken dürüst davranmak zorundadır. Bu tür kısıtlamalar, hukuki güvenliği zedeler ve tüketiciyle yapılan sözleşmeye açıkça aykırıdır” dedi.

‘TÜKETİCİNİN YASAL HAKLARI VAR’
Tüketici haklarının ihlal edilmesi durumunda yasal yolların açık olduğunu belirten Gündüz, “Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Yönetmeliği çok nettir. Tüketici, uğradığı maddi ve manevi zarar için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir. Bankalar bu konuda sorumluluktan kaçamaz” diyerek vatandaşları haklarını aramaya çağırdı.

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK/HABER