Tarım ve Orman Bakanlığı tarafınca yapılan denetimlerde 3 firmada at-eşek eti tespiti yapıldı bu firmalar internet sitesinde ifşa edildi. Antalya’nın bazı ilçelerinde faaliyet gösteren işletmelerde tek tırnaklı hayvan eti kullanıldığı belirlendi. Ürünlerde at ve eşek eti gibi insan sağlığı açısından son derece riskli içeriklerin tespit edilmesi üzerine, Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu vatandaşlara dikkatli olunması çağrısında bulundu.

başkan manavoğlu

‘BAZI İŞLETMELER BİLEREK YAPIYOR, BAZILARI MAĞDUR’
Uygunsuzlukların son dönemlerde artış gösterdiğine dikkat çeken Manavoğlu, “Ne yazık ki son dönemde gıda sektöründe çeşitli uygunsuzluklarla karşılaşılmaya başlandı. Önceden bu tür durumlar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirli aralıklarla paylaşılırken, artık kesinleşen sonuçlar anlık olarak bakanlığın gıda sistemi üzerinden yayımlanıyor. Bu uygulama bizler için oldukça faydalı.

Ancak özellikle üretici tarafında etik olmayan ciddi sorunlar yaşanıyor. Bazı firmalar bu uygunsuzlukları bilerek gerçekleştiriyor. Bazı firmalar ise tedarikçilerinden kaynaklı olarak bu problemlerle karşılaşıyor. Fakat günümüzde gıda etiği ile ilgili büyük bir problem olduğu aşikâr. Örneğin, dana eti olarak satılan bir ürünün içerisinde eşek, at, domuz gibi tek tırnaklı hayvanlara ait etlerin bulunduğu ortaya çıkabiliyor. Bu durum ciddi bir uygunsuzluk olup tüketicinin açıkça kandırılması ve dolandırılması anlamına geliyor” dedi.

HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Bu tür etlerin genellikle sağlıksız ortamlarda, hijyen kurallarına uyulmayan merdiven altı tesislerde kesildiğine vurgu yapan Manavoğlu, “Bu tür ürünler genellikle merdiven altı olarak tabir edilen, hijyen kurallarına uymayan kesimhanelerde hazırlanıyor. Bu da beraberinde ciddi mikrobiyolojik riskler getiriyor. Sağlık açısından bakıldığında, hastalık yapıcı mikroorganizmaların bulaşma ihtimali yüksek” ifadelerini kullandı.

63136578113674

‘GIDA OKURYAZARLIĞI ARTMALI’
Vatandaşlara da büyük görev düştüğünü vurgulayan Manavoğlu şu ifadelere yer verdi; “Bu noktada vatandaşlarımıza da önemli görevler düşüyor. Özellikle gıda okuryazarlığının artırılması büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın güvenilir gıda platformunda düzenli olarak yaptığı bilgilendirmeleri ve duyuruları takip etmek gerekiyor. Aynı şekilde odamızın yaptığı açıklamalar ve sosyal medya üzerinden paylaştığı içerikler de tüketiciler için yol gösterici niteliktedir.

Tüketiciler, bakanlığın yayımladığı taklit ve tağşiş listelerini düzenli olarak takip etmeli ve alışveriş alışkanlıklarını bu doğrultuda gözden geçirmelidir. Hangi firmaların bu listede yer aldığını öğrenerek o firmalardan alışveriş yapmaktan kaçınmalı; gerekirse bu işletmeleri kendi alışveriş tercihleriyle cezalandırmalıdır. Bakanlık gerekli adli işlemleri elbette yürütmektedir, ancak tüketici de bu süreçte bilinçli bir duruş sergilemelidir” dedi.

Tantuni Diye At Eti Yedirmisler 1741701074

TÜKETİCİYE ÇAĞRI!
Piyasanın çok altında satılan ürünlerin risk taşıdığına da dikkat çeken Manavoğlu, “Tüketicilerin aşırı ucuz ürünlere karşı dikkatli olması gerekiyor. Örneğin, bir ürünün ortalama piyasa fiyatı 100 birimse, aynı ürünün 20 birime satılması durumunda bu farkın nedenini sorgulamak gerekir. Bu tür fiyat farklılıkları ciddi kalite ve güven sorunlarına işaret edebilir. Tüketiciler güvendikleri markaları tercih etmeleri, bildikleri ve hijyenine güvendikleri restoranlardan alışveriş yapmaları, gittikleri yerlerde de temizlik ve hijyen koşullarını gözlemlemeleri son derece önemlidir” diye konuştu.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA/ÖZEL HABER