AKDENİZ Üniversitesi Antalya Teknokent'te faaliyet gösteren, şirketlerden Softalya Yazılım şirketine ait Yeni Nesil Yolcu Taşıma Yönetim Ekosistemi PickUpp Projesi, Synapse Ventures tarafından geliştirme programına dahil edildi. 

Konuyla ilgili Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde basın toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, KOSGEB Antalya Müdürü Dr. İbrahim Uğur Erkış, Synapsis Ventures Doğu Avrupa ve Orta Doğu İş Geliştirme Direktörü Ramazan Kütük, Softalya Yazılım Şirketi Kurucusu Kayahan Dede, Teknokent firma yetkilileri ve öğrenciler de katılım gösterdi. 

'ANTALYA BİLİŞİM ŞEHRİ OLABİLİR'
Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, Antalya Teknokent’in Türkiye’deki teknokentler arasında 7. sırada olduğunu söyledi. Yavuz, Antalya'nın sadece turizm ve tarım ile anıldığını ancak aynı zamanda bilişim ve teknoloji şehri de olabileceğini belirtti. Yavuz,  “Dünyanın farklı coğrafyalarında teknolojinin daha rahat yürütüldüğü ve geliştiği şehirler gibi Türkiye’de silikon vadisi olacaksa bu Antalya’da olabilir. Burada da Antalya Teknokent’tir. Bu amaçla Teknoloji ve Bilişim Vadisi projesini hayata geçirdik. Bugün geldiğimiz nokta Milli Muharip Uçağının arge ve tasarım merkezi olduğu bir Teknokent haline geldik” ifadelerini kullandı. 

Dr. İbrahim Yavuz, Antalya’daki otellerin yüzde 90’ının yazılım ihtiyacının Antalya Teknokent firmaları tarafından karşılandığını ifade etti. Konaklama sektöründe zaten rakipsiz olan Antalya'nın turizm yazılımı alanında da dünyanın önde gelen merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi. 

'DİĞER GİRİŞİMLERE ÖNCÜ OLACAK'
 Dr. İbrahim Yavuz, PickUpp Projesi'nin destekledikleri bir proje olduğundan söz ederken, "Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan ile üniversite yönetim kurulumuzun yeni dönemde hem melek yatırım ağı, hem girişim sermayesi yatırım ağı fonunun kurulması noktasında desteklerimiz var. Şirketi kurmak değil şirketi yaşatmak, büyütmek ve yurtdışına ihraç edebilir ürünler üretmek bence en önemlisi. Bu şirketimiz de bunları başarmış bir şirket. Bu şirketimizin yapmış olduğu çalışma diğer girişimlere de öncü olacaktır” dedi.

'DESTEK PROGRAMINI 1 MİLYON TL'YE ÇIKARDIK'
KOSGEB Antalya İl Müdürü Dr. İbrahim Uğur Erkış, KOSGEB olarak ARGE ve inovasyonla alakalı şirketlere ellerinden geldiğince destek vermeye çalıştıklarını söyledi. Erkış, “2023 yılı içerisinde ARGE ve inovasyon destek programını 1 milyon 100 bin TL'ye çıkardık. Bunun yanında çağrı esaslı çıktığımız Çağrı Arge İnovasyon Destek Programı paketlerini de 6 milyon TL'ye kadar kıymetli girişimcilerimize destek verdik" dedi. 

'EN BÜYÜK ARTISI VERİMLİLİK'
Softalya Yazılım Şirketi Kurucusu Kayahan Dede, turizm eko sisteminde verimliliği sağlayacak, paydaşları bir araya getirecek ve pürüzleri ortadan kaldıracak bir yazılım yaratmaya çalıştıklarını söyledi.  Dede, “Sektörün röntgenini çekip, tüm süreçleri çözüp bunu entegre ettiğimiz, tarafları buluşturan bir yazılım oluşturduk. Bu uygulamanın en büyük artısı verimlilik. Antalya’dan bir Antalya turizm değeri daha çıkabiliriz. Aynı araç, aynı personel, aynı otel ile işleri daha verimli yapabilmeyi sağlayacaksınız. Bunu da sağladığınızda faktör verimliğinden ötürü hem Antalya’ya gelen turistler daha memnun olacak hem de işletmelerimiz, onların paydaşları daha mutlu olacak ve üzerlerindeki yük ve stres azalacak” ifadelerini kullandı. 

'ANTALYA BİR TURİZM MARKASI'
Synapsis Ventures Doğu Avrupa ve Orta Doğu İş Geliştirme Direktörü Ramazan Kütük, şimdiye kadar yatırımlarının Amerika ile sınırlı olduğunu ve Türkiye’de destekledikleri ilk firma olduğunu söyledi. Kütük, Antalya’nın bir turizm markası olduğunu ve burada başarılı olmuş bir yazılımı globale taşımanın kendileri için daha kolay olduğunu ifade ederken “Yatırımcılarımız için bir değerleme çalışması yapılacak. Birkaç yatırımcımız projeyi değerlendirdi. 1 milyon dolar civarında bir yatırım planlıyoruz. Değerleme tutarı henüz netleşmedi ama 8-12 milyon dolar arasında olmasını bekliyoruz" dedi.  HABER/GAZİ KARATAŞ

Kaynak: DHA