GÜNDEM

Tesis çürüyor DSİ izliyor

DSİ'nin tamamlayamadığı ve çürümeye terk ettiği Manavgat Çayı Su Temin Tesisleri, 21 yıldır atıl durumda. Tecelli Sercan Sırma, “147 milyon dolar çürüyor, kimse hesap sormuyor” diyerek duruma tepki gösterdi

Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, su sıkıntısını gidermek ve su kaynaklarından gelir elde etmek amacıyla 1998’de ise hizmete açılan Manavgat Çayı Su Temin Tesisleri, yıllardır işletilemiyor. Projenin çürümesini endişe verici bulan Tecelli Sercan Sırma, “Yıllardır kimse buraya harcanan paranın hesabını sormuyor. Tesisin çürümesi resmen izleniyor. Bu kaynak, yeraltı sularının tuzlanmasını önlemek için kullanılabilir. Acilen bir çözüm bulunmalı” sözleriyle tepki gösterdi.

TESİS ÇÜRÜYOR DSİ İZLİYOR
SUDAN PARA KAZANMA HAYAL OLDU

Devlet Su İşleri’nin (DSİ) başlatıp tamamlayamadığı ve yıllardır atıl durumda olan Manavgat Çayı Su Temin Tesisleri, ülke kaynaklarının çürümesini gözler önüne seriyor. Su kaynakları konusunda çalışmalarıyla tanınan Uluslararası Kültür Sanat Göç ve Uyum Derneği Başkanı Tecelli Sercan Sırma, “Bu tesis, milyonlarca dolara mal oldu ama işletilemedi. Kıyılardaki su tuzlanmasını önlemek için kullanılabilecekken kaderine terk edildi. Bu vurdumduymazlık kabul edilemez” sözleriyle sert eleştirilerde bulundu. Ortadoğu’da su sıkıntısı çeken ülkelerin ihtiyacını karşılamak amacıyla 147 milyon dolara mal olan “Manavgat Çayı Su Temin Projesi” kapsamında yapılan tesis çürümeye terk edilirken “Türkiye’nin ise sudan para kazanma hayali ise yok oldu” diyen Başkan Sırma, “Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait olan projenin işletim hakkı Bakanlar Kurulu kararı ile Eylül 2008'de Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Antalya Su ve Atıksu İşletmesi (ASAT) Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT da suyu satabilmek için büyük çaba gösterse de sonuca ulaşamadı. Bunun üzerine ASAT, 2011 Şubat ayında tesisi DSİ'ye tekrar geri verdi. Tesis şu anda DSİ'nin gözetiminde. İsrail’e bir türlü satılmayan veya satılamayan suyun Gazze Şeridi'ne bile verilmesi gündeme geldi ama bu düşünce de hayata geçirilmedi. Çünkü Gazze Şeridi’nin suyu alabilecek parası, Türkiye’nin de zaten maliyetli olan projeden ürettiği suyu ücretsiz verecek veya başka yere nakledecek ekonomik imkânları geniş değil” dedi.

YERALTI SULARI TUZLANIYOR
TESİSİ HER GÖRDÜĞÜMDE YÜREĞİM BURKULUYOR
Tesisi her gördüğünde yüreğinin burkulduğunu ifade eden Başkan Sırma, 147 milyon dolara mal olan tesise acilen bir el atılması gerektiği ifade ederek, “Tesisin çürümesi resmen izleniyor” dedi. Sırma sözlerine, “Yıllarca suya alıcı bulunamadı. Kimse buraya harcanan paranın hesabını sormuyor. Zararı sineye çekip tesisin çürümesi resmen izleniyor” ifadelerini kullandı. Kıyılarda yoğunlaşan yerleşim birimlerinin, turistlik tesislerin ve tarım işletmelerinin sürekli açtıkları kuyulardan yeraltı sularını kullandıklarını ifade eden Sırma, “Yeraltından çekilen su kadar doğal yağışlarla tekrar beslenmediği için yer altı su seviyesi sürekli düşüyor, düşen miktar kadar denizden yeraltı sularına geçiş oluyor. Yer altı suları tuzlanıyor. Deniz suyu ile kirlenen yeraltı sularının eski haline getirilmesi tekrar mümkün olmuyor. Bunun için Manavgat suyundan Gazipaşa-Kaş arasına bir içme su hattı çekilmesi gerekiyor. Tüm sahil halkı bu suyu kullanmalıdır. Bu sistemle en deniz suyu ile tuzlanan yeraltı sularımızın bir kısmını kurtarmış olacağız” şeklinde konuştu.

Barış Suyu Projesi neydi?
İlk ihalesi 3 Eylül 1991'de gerçekleşen Manavgat Çayı Su Temini Projesi'nin inşaatına 10 Nisan 1992'de başlandı ve proje,  Aralık 1998'de açıldı. Projenin temel amacı, başta İsrail olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin su ihtiyacını karşılamaktı. 250 bin metreküp arıtılmış, 250 bin metreküp ham su olmak üzere 500 bin metreküp suyun pazarlanması planlanıyordu. Manavgat Barajı'nın 800 metre altındaki Ulukapı köyü Bardaklar Beleni Mahallesi’ndeki su alma yapısı ve pompa istasyonu ile başlayıp, Akdeniz'e dek uzanan 10 kilometre uzunluğundaki isale hattı ve denizdeki su dolum tesislerinden oluşuyor.